Dyskusja: Myszka optyczna
Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.02.2011, 21:42   #103
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Logitecha M305 oglądałem (w sumie już kilka razy). Nie jest zła - wygodna, dobrej (dla mnie) wielkości, przyciski chodzą przyzwoicie (trochę zbyt głośno, ale akceptowalnie), pokrętło również. Jest jedna wada, która zdecydowała, że jej nie wybiorę - bardzo ciężkie chodzenie przycisku w pokrętle. Jako, że używam tego często, byłby to dla mnie na pewno problem. Zresztą z tego, co widziałem, większość myszek Logitecha tak ma.

Na ten moment, po różnych próbach, testach, czytaniu recenzji itp. (standardowa procedura...) skłaniam się ku jednemu z dwóch modeli:

Microsoft Wireless Mobile Mouse 6000
http://www.komputronik.pl/index.php/...000_Black.html

Zalety:

- wygodna
- cicho i łatwo chodzące przyciski

- gładko chodząca rolka
- wygodny przycisk w rolce

- dodatkowe przyciski (ewentualnie, bo lewy raczej w niewygodnym miejscu, prawy.. lepiej, ale i tak nie wiem, czy bym używał)

- BlueTrack

- ładna

Wady:

- trochę większa niż bym chciał (ale i tak wygodna)
- błyszcząca powierzchnia (prawdopodobne odciski palców - chociaż nawet w Saturnie, gdzie była wystawiona, specjalnie nie były na niej widoczne)
- trochę droga (ale mogę tyle zapłacić)

Te tańsze modele (1000, 3000, 3500, 4000) miały jednak w większości wady, do których trudno mi się przekonać (ułożenie przycisków, materiał, chodzenie rolki czy inne), 6000 pod tym względem wydaje mi się najlepsza. Z drugiej strony trochę jednak wygodniejsze dla mnie są te mniejsze (stąd wahanie).

Logitech VX Nano Cordless Laser Notebook Mouse for Business
http://www.logitech.com/pl-pl/for-bu...s/devices/4900

Zobaczyłem dzisiaj przez przypadek. Na pewno jest bardzo ładna, dobrej dla mnie wielkości i wygodna. Przyciski też nie są złe i nawet te dwa po bokach wydają mi się niegłupim pomysłem. Podobnie jak ten dodatkowy poniżej rolki. Problemem jej sama rolka, która ma ciekawą funkcję zmiany sposobu przewijania, ale przez to traci środkowy przycisk. Całkowita rezygnacja z niego byłaby dla mnie nie do zaakceptowania, ale 'kuszący' jest ten przycisk poniżej, który wydaje mi się, że można by używać w zastępstwie.

Mysz mnie kusi, bo jest naprawdę nieźle wykonana, wydaje się funkcjonalna ze względu na dodatkowe przyciski i rolkę, jest też naprawdę bardzo dobrze wszędzie oceniana (6000 w sumie też, ale już nie przez wszystkich). Trochę jednak niepokoi mnie ta rolka.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z którąś z nich? (a może z ewentualnym serwisem, nie jest to czynnik decydujący, ale kilka opinii było na temat różnych usterek, więc też wolałbym wiedzieć, czego ewentualnie można oczekiwać)

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post