Nagrywałem płyty DVD-R DL różnych marek (Verbatim z Shift i Emtec z MM oraz Vakoss z Auchan). Verbatim nie działał od razu po nagraniu. Emtec działa już jakiś czas - z 2 lata. Vakoss nagrywałem ostatnio (z tydzień - dwa temu).
Gdy kupowałem Verbatim, cena była ok. 12-14 zł / szt. Emtec kosztował mnie 6,99 zł. Z kolei Vakoss niecałe 3 zł.
Tej ostatniej "marki" nie znam i nie wiem czy mogę polecić, bo nagrałem pierwszą płytę. To, że nagrała się bez problemu - ba odtwarza się znakomicie (przegrywałem film DVD) nic nie znaczy. Z racji tylko jednej wypalonej płyty Emteca też nie mogę polecić. Odradzam natomiast marki TDK i Verbatim - szczególnie ze sklepów takich jak Media Markt. Miałem do tej pory styczność z różnymi płytami tych marek. Zwykłe są średniej jakości. Natomiast Płyty Wielokrotnego Nagrywania (CD+-RW, DVD+-RW), czy Dwuwarstwowe są beznadziejne. Ale to tylko moje zdanie i nie wiem czy znaczenie ma sklepy śmiecie typu Shift i Media Markt, czy też te płyty rzeczywiście są warte mniej niż tańsze odpowiedniki.
|