Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.03.2011, 08:29   #1202
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ostatnio kupiłem kartę Intel WiFi Link 5100 do laptopa ojca (HP 550) po to, aby wszystkie urządzenia w mojej sieci były w standardzie N oraz pracowały w paśmie 5 GHZ. Przecież to PC - pomyślałem - da się to wymienić i będzie działać! Niestety spotkała mnie bardzo niemiła niespodzianka.. Po zainstalowaniu karty laptop nie chciał się uruchomić. Witał mnie komunikat biosu o nieobsługiwanej karcie sieciowej - nie dało się tego w żaden sposób pominąć. Wyciągnąłem więc od kolegi starszego Intela - 4965AGN która też nie ruszyła... (ten sam komunikat). Włożyłem więc tą samą kartę Intela, którą zastosował producent (HP) ale niebrandowaną przez HP - rezultat - ten sam komunikat! Widać, nie wszystkie PC dają*się łatwo rozbudować.. Generalnie to jestem w szoku, nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy. Dobrze, że sprzedawca okazał się być w porządku i mogłem zwrócić kartę..

PS - każda z tych kart działała bez problemu w moim Dellu XPS m1330, o dziwo w moim Macbooku Pro z 2009 roku oraz jakimś starym Asusie jeszcze z Pentiumem M. Dziwi mnie podejście firmy HP - blokowanie rozbudowy jednego z najtańszych notebooków z ich oferty. Niedługo może się okazać, że do laptopa będzie można włożyć tylko karty dyski itp brandowane przez danego producenta (HP, Dell, Asus itp.. ) Nie podoba mi się to.. a ten kierunek wyznacza niestety wg mnie Apple..

Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 10.03.2011 o godz. 08:32
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post