Ja tam fanatycznego hejtera andy'ego olewam, niemniej wypowiedz ta dala mi inspiracje. Wypisze czego uzywam i chetnie poznam czego uzywaja inni iUzytkownicy ;-)...
1. Allegro - wiadomo, program do obslugi popularnego serwisu aukcyjnego, jako ze w klasycznej formie nie jest skrojony doekranu 3,5 cala. Dzieki apce jego obsluga to przyjemnosc!
2. eBay - jak wyzej
3. WystawTo - polski program automatyzujacy wystawianie aukcji na allegro. Robie zdjecie moim iPhonem, dodaje opis i voila :-)!
4. AirsoftApp - baza mojego sprzetu airsoftowego oraz przelicznik wskazujacy ile czasu ladowac baterie do repliki. Dodatkowo jest przelicznik fps na joule co w ASG jest istotne.
5. iGun Pro - baza informacji o broni wraz ze zdjeciami i symulatorem strzalu wraz z odglosem, ruchem zamka oraz sposobem wyrzucania luski.
6. Booking.com - apka dzieki ktorej moge szybko znalezc hotel w poblizu miejsca gdzie sie znajduje, zrobic rezerwacje pokoju online lub uzyskac numer do recepcji.
7. Evernote - kolekcjonuje na nim wizytowki.
8. Listonic - cyfrowa lista zakupow. Automatycznie segreguje produkty wedlug kategorii i rejestruje ich ceny informujac o podwyzkach.
9. Pajacyk - codzienna pomoc glodnym dzieciom. Gdybym zapomnial - komunikat push przypomni mi o kliknieciu w brzuszek.
10. Przepisownik - pomysl na sniadanie/obiad/kolacje w oparciu o podane skladniki (czytaj - to co akurat mam w lodowce ;-))
11. Skyscanner - wpisuje gdzie chce leciec i z ktorego lotniska, a on powie mi ile mnie bedzie to kosztowac, jakimi liniami moge leciec i ile przesiadek mnie czeka.
12. Telemaniak - program telewizyjny. Rzadko uzywam bo nie ogladam, ale czasem sie przydaje.
13. Telewizja - uzywalem poki byl stream z TVN24, teraz to tv trwam i pare innych bzdur...
14. Thermometer - wiadomo, temperatura w miejscu gdzie sie znajduje.
15. eGazety - czytnik polskiego kontentu. Bardzo atrakcyjne ceny!
16. Woblink - podobnie jak wyzej. Mniej tytulow, ale sa komiksy z Jezem Jerzym!
17. iWzory - tablice i wzory matematyczne
18. Wolfram Alpha - studentom uczelni technicznych nie trzeba przedstawiac, prawda?
19. iBankomaty - baza bankomatow w aktualnej okolicy z adresami.
20. iMoney - apka popularnego serwisu, informacje ze swiata pieniedzy.
21. Kalkulator placowy - podajac wynagrodzenie brutto oblicz swoje netto i na odwrot.
22. KiedyForsa - podaje moj bank oraz z jakiego banku wykonano przelew oraz o ktorej. Dzieki temu dowiem sie o ktorej pieniadze zostana zaksiegowane na moim koncie.
23. PayPal - wiadomo
24. WGPW - notowania gieldowe warszawskiej gieldy papierow wartosciowych.
25. AgingBooth - robimy zdjecie i postarzamy osobe na zdjeciu
26. FatBooth - to co wyzej, tylko pogrubiamy
27. Illusion Hand Free - mozemy na wykonanym zdjeciu stworzyc efekt z Sin City (np. kolorowa postac i czarno biale tlo)
28. OldPhotoPro - robimy "stare zdjecie"
29. Photoshop Express - chyba wiadomo
30. Photo 360 - narzedzie do zdjec panoramicznych
31. Dropbox - wiadomo
32. Licznik - zlicza ilosc wykorzystanych danych w pakiecie 3G w zadanym okresie rozliczeniowym. Przypomina pushem gdy konczy sie limit oraz gdy zmienia sie okres rozliczeniowy.
33. Speed Test - testuje predkosc polaczenia internetowego.
34. Slownik angielsko-polski - wiadomo
35. Slownik slasko-polski - tez wiadomo, przydatne jak sie mieszka i pracuje na slasku.
36. Wikipanion - przegladarka wikipedii.
37. SMS Gateway - bramka do wysylania SMS
38. Heywire - jak wyzej
39. Jaka siec - wybieramy numer z naszej ksiazki adresowej a program informuje nas w jakiej jest on sieci.
40. Palringo - komunikator, obsluguje GG.
41. Skype - wiadomo
42. Tapatalka - ^_^
43.PlayStation Official App - obslugs mojego konta na PSN. Sprawdzam w co graja znajomi, porownuje trofea i czytam nowosci ze swiata PS.
44. Tie-a-Tie - baza roznych wezlow do krawatow wraz z samouczkami jak je zawiazac.
45. Ringtone Maker - robi dzwonki z utworow w naszym iPodzie.
46. Shazam - wlaczamy, przystawiamy iPhone'a do glosnika i za chwile dowiadujemy sie jaka aktualnie piosenka leci w radiu (przydaje sie w temacie "Szukam tytulu piosenki" ;-)).
47. SoundHound - jak wyzej, tylko dodatkowo jesli mamy ciut umiejetnosci wokalnych mozemy tez zanucic.
48. Find my iPhone - jak ukradna mi iPada moge go namierzyc z iPhone'a i odwrotnie.
49. UpCode - czytnik kodow QR, czy jak one sie tam nazywaja.
50. Demoty - apka do demotywatory.pl
51. Gazeta.pl - j/w
52. Komixxy - j/w
53. KomputerŚwiat - j/w
54. Onet.pl - j/w
55. Pracuj.pl - j/w
56. WP.pl - j/w
57. Wykop - j/w
58. Keynote Remote - pilot do prezentacji w Keynote
59. Remote - pilot do iTunes. Zmieniam kawalki nie wstajac z kanapy.
60. FreeAppADay - informuje mnie o codziennych promocjach i przecenach w AppStore.
61. Antyradio - apka do sluchania radia internetowego.
62. FabrykaMuzy - j/w
63. OpenFM - j/w
64. PolskaStacja - j/w
65. Radio Zet - j/w
66. ZlapTaxi - sprawdza gdzie jestem, pokazuje taksowki w okolicy i numery do nich.
67. iTablice - wpisuje kombinacje literowa z tablicy rejestracyjnej i dowiaduje sie z jakiego miasta i wojewodztwa pochodzi.
68. NAVIGON - nawigavja satelitarna, moim zdaniem lepsza niz TomTom. Swietnie wspolpracuje z iPodem
69. Rozklad Jaxfy - rozklafy jazdy autobusow. Na dzien dzisiejszy ponaf 20 miadt, w tym moje.
70. iTankuj - pokazuje stacje w poblizu oraz opinie kierowcow o jakosci paliwa na niej. Oczywiscie sami mozemy taka opinie rowniez wystawic.
71. AirVideo - ogladam bezprzewodowo filmy z mojego komputera.
72. Spy Cams - kamery z wielu miejsc na swiecie.
73. VLC - wiadomo
74. Zumi - wiadomo
75. Bum - wymiana danych, kontaktow itp. poprzez bumpniecie o drugiego iPhone'a.
Nie wymienialem gier (ktorych mam z 50 jako lubiacy popykac czlowiek), nie zerkalem na apki na iPadzie (tylko iPhone) i zgodnie z prosba odpuscilem druga 50ke apek wydajacych odlosy pierdzenia, krzyczacych "Ale urwal!", symulujacych wciaganie kokainy do nosa, udajacych ciecie palca pila, ludzika tanczacego do puszczonej muzyki, skaczace cycki, udawane nadchodzace polaczenie, maszynke do golenia, miecz swietlny, piwo, vuvuzele i wiele, wiele innych dajacych mnostwo frajdy, a o ktorych zatwardziali pecetowi smutni panowie nie chca slyszec ;-)...