Cytat:
Napisany przez Bartez
andy, moim zdaniem trochę przesadzasz z tym ciągłym jechaniem po Macach, apple i ich polityce. Czy to się komuś podoba, czy nie Apple zrewolucjonizowało rynek. Począwszy od iPodów, przez iPhone, a na iPadach kończąc, a i na tym pewnie się nie skończy. Żaden inny producent nie może się pochwalić takimi wynikami. Marketing? W dużej mierze na pewno, ale przecież o to chodzi w marketingu, żeby umożliwić sprzedaż produktu.
|
Myślę, że teraz ty poszedłeś w drugą stronę i piszesz na podstawie szeroko rozpowszechnianych (również przez Apple - może przede wszystkim) opinii, które nie zawsze są dokładnie zgodne z prawdą. Chodzi mi tutaj o popularność produktów tej firmy.
Warto byłoby dotrzeć do konkretnych zestawień (przyznam, że nie chce mi się już szukać

), ale z niektórych które w różnym czasie przeglądałem wynika, że produkty Apple, choć popularne, wcale nie zajmują czołowych miejsc, jeśli chodzi o udział w rynku. I nie mówię tutaj o komputerach, które w pewien sposób (ze względu na cenę i jednak pewną.. z braku lepszego słowa 'ekskluzywność') można uznać za produkt niszowy, ale np. Iphone wśród smartfonów, czy nawet Ipada wśród różnego rodzaju odtwarzaczy. W tych ostatnich może być lepiej, natomiast w telefonach Apple nawet nie jest chyba w czołówce.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa z udziałem w tynku tabletów, ale to spowodowane jest tym, że konkurencji jeszcze poważnej nie ma. Zaczyna dopiero wchodzić na rynek, ale przez to za rok udziały w nim mogą wyglądać zupełnie inaczej. Na niekorzyść Apple.
Tak więc nie przesadzałbym. Produkty tej marki są popularne. Ale nie są najbardziej popularne.