Cytat:
Papierków namnożą i tyle.
Pokazywali mi te foliały ekspertyz na komendzie, a ja dalej swoje: "tak, to ja zainstalowałem tego windowsa prof, bo do home oem płyta się popsuła i nalepka zdarła, ale niestety za chiny nie pamiętam skąd tego prof wziąłem".
I tyle im pomogły ich ekspertyzy, zresztą policjant mi powiedział, gdy prokurator wyszedł, że o kant dupy potłuc takie sprawy.
|
Ekspertyzy mają za zadanie robić jako dowód, pokazać co dany użytkownik miał na komputerze nielegalnego. To co już z tym zrobi prokurator czy są to inna bajka.
Cytat:
Ja mówię o zwykłych planach domów, a nie lotnisk.
W latach 60 architekt rysował ołówkiem, atramentem i musiał myśleć
a teraz wypluje z komputera, sprzeda za 2 tysiące i zwyczajny murarz widzi, że nie da się tak wybudować, bo komin oknem wyjdzie albo okno z łazienki będzie do garażu (przykłady autentyczne z projektów znajomych).
|
Kris wyżej napisał idealnie o co mi chodziło. Lat 50 temu budownictwo było na całkiem innym poziomie technologicznym, nie zwracało się na wiele rzeczy uwagi.
Dzisiaj też się myśli. Autocad nie zrobi projektu za Ciebie. Zresztą architekci za swoje projekty ręczą głową. W razie zawalenia się np. budynku jeżeli zostanie stwierdzona wada w projekcie przez którą doszło do tragedii architekt, który pod projektem się podpisał idzie do więzienia. Akurat w tym zawodzie jest bardzo duża odpowiedzialność.
Apropo budownictwa. Mieszkam w bloku który był bodaj budowany coś koło 80 roku. Efekt? Krzywe ściany, instalacja elektryczna zrobiona na od****dol...