Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.03.2011, 08:02   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Doczytałem, że awaria jednej z elektrowni była w części spowodowana zalaniem wodą.
Lokowanie nad morzem jest powszechne z co najmniej dwóch powodów (ew. skażenie + chłodzenie wodą), no ale tutaj jak widać zabezpieczenia były niedostateczne.
Z tego, co czytałem, to woda zalała generatory diesla i dalej już poszło (akumulatory starczyły na jakiś czas i się skończyły). Tym bardziej wydaje się dziwne, czemu przy elektrowni w pobliżu wody nie było to lepiej zabezpieczone. Ale to gdybanie, bo ani ja, a nie pewnie nikt tu na forum, nie mamy pojęcia, jak to wszystko wygląda. A Japończycy raczej nie są znani z tego, żeby nie dopilnowywać procedur.

-----
EDIT

Japonia: Kolejny pożar w elektrowni. Rośnie promieniowanie
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/japo...wiadomosc.html

Cytat:
W środę rano dokonano pomiaru radiacji w odległości około 60 km od uszkodzonej przez trzęsienie ziemi elektrowni Fukushima. Okazało się, że promieniowanie radioaktywne przekracza tam aż o 500 razy normalne wartości. Nie wiadomo, czy ma to związek z nowymi pożarami w elektrowni.

W bloku reaktora numer cztery przechowywane są zużyte pręty paliwowe, które bez chłodzenia są równie niebezpieczne jak te aktywne.
faktycznie nie wygląda to dobrze..

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.03.2011 o godz. 08:15
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post