Cytat:
Napisany przez Patrix
(...)
Taki komputer potrzebuje więcej czasu na rozwiązanie danego problemu zużywając tym samym w wielu przypadkach więcej prądu.
(...)
|
Oczywiście, ale wydaje mi się, że jest to słuszne jedynie dla wielodostępowych serwerów usług/aplikacji czy nielicznych maszyn wykonujących długotrwałe obliczenia.
Jeśli chodzi o serwery (np. serwery http), patrząc na rynek ogólnie, sprawa komplikuje się. Nakłady na technologię muszą zwrócić się, a zwrot obecnie nie dokonuje się poprzez podniesienie ceny, tylko przez zwiększenie zakresu usług i pozyskanie nowych użytkowników. Czyli wchodzimy w pętlę, gdzie mimo większej mocy obliczeniowej z jednostki energii, całkowite globalne zużycie energii na potrzeby komputerów rośnie (nie mam żadnych badań, ale wydaje mi się że tak jest).
Natomiast użytkownicy komputerów osobistych bardzo rzadko wykonują długotrwałe obliczenia, przetwarzają duże porcje danych czy udostępniają zasoby maszyny wielu osobom. Raczej wymagają od komputera responsywności tj. natychmiastowego wykonania szeregu drobnych zadań. Czy jeśli mój Photoshop będzie wykonywał zadanie w 0,5 sec zamiast 2 sec - to ja znacząco szybciej wyłączę maszynę? Raczej nie, a może wprost przeciwnie, bo będę tej maszynie zlecał nowe zadania, np. voip, którego jeszcze 10 lat temu praktycznie nie było.