Dyskusja: Polityka Google
Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.03.2011, 21:09   #1
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Polityka Google

Zebrało mi się trochę, żeby "popsioczyć" na temat polityki Google, a właściwie Gmaila, choć jak to w przypadku tej firmy wszystko jest ze sobą powiązane.
Temat poruszany na wielu forach zagranicznych, jak widać nie tylko mnie drażniący.

Chcemy sobie założyć konto na Gmailu, ja chcę sobie założyć konto na Gmailu. Oczywiście założenie owego konto graniczy z cudem, wybór odpowiedniego loginu graniczy z cudem. Jak zapewne wszystkim wiadomo, loginy raz użyte i usunięte nie wracają do puli wolnych adresów, tak sobie wymyślił Google, podobno polityka prywatności i zabezpieczeń. W tym aspekcie to chyba sami siebie oszukują i przy okazji nas, tak jest i ma być (coś jak Apple). Tak głosi firma, która inwigiluje na wszelkie sposoby. Podobno to dla naszego dobra. Tylko nie mogę zrozumieć tego, że żadna inna firma tak nie robi, czy to Yahoo, Microsoft i ich Hotmail, loginy wracają do puli wolnych adresów.

Kiedyś, w czasach zaproszeń, miałem konto na Gmailu, poużywałem, nie odczułem potrzeby jego pozostawienia i usunąłem, nawet nie pamiętam loginu.
Poza tym, nigdy aż tak wielkiej potrzeby nie odczułem, żeby je mieć. Do teraz.
Zmieniło się to za sprawą Androida, otóż spodobał mi się system i idąc z duchem czasu chciałbym zakupić sobie telefon na tym właśnie systemie.
Nie mogę tego zrobić, bo jak to z Google, wszystko jest ściśle ze sobą powiązane. Tutaj wkracza do boju Gmail. Wiadomo, system bez Gmaila będzie działał, ale właściwie nic na nim nie zrobimy. Market Place, kalendarz, kontakty, synchronizacja wymagają Gmaila. Chcę używać Androida, muszę założyć konto. Jak to zrobić? Jak już wspomniałem, gdzie wybranie sensownego loginu graniczy z cudem.
Chciałbym mieć login imię.nazwisko, albo litera imienia i nazwisko, jak się okazuje, nie jest ono aż takie rzadkie. Ktoś kiedyś założył i usunął, bo konto nie istnieje, ale oczywiście ja nie mogę też go założyć, bo ktoś to zrobił wcześniej, ale zrezygnował.

Piszę o tym bo skoro mam używać Androida i wszelkie kontakty, pocztę chciałbym kierować na konto, które nie brzmi jan.kowalski1256789 albo piesnababy45678. Bo skoro Android i usługi Google ściśle są ze sobą powiązane to wypadałoby, żeby używając tego systemu jakoś sensownie to wyglądało.
Jestem osobą, która nie lubi mieć cyferek przy nicku/loginie, myślę, że nie tylko ja, a tym bardziej loginu z cyferkami i nazwiskiem.

Gdyby tylko z tym był problem, ale Google daje nam kolejne kopniaki, Gmail nie rozróżnia kropki w loginie, czy jest czy nie, bez różnicy. Dochodzi do tego jeszcze wymagane 6 znaków w nazwie. Przecież te elementy w znaczny sposób ograniczają wybór. Żadna inna firma tego nie robi, ale Google wie lepiej.

Przebolałbym te elementy jakoś, gdyby wprowadzone zostały nowe domeny do wyboru tak jak to zrobiły Yahoo i Microsoft (Hotmail), ale kolejny raz, Google wie lepiej, no bo po co?
Oczywiście nie napiszemy swoich sugestii, bo kontakt z Google opiera się tylko i wyłącznie na botach. Google nie słucha, Google tylko informuje.
Dochodzi jeszcze YouTube i powiązanie z Gmailem, spotka nas dokładnie to samo przy próbie założenia konta. W końcu to też jedna wielka baza użytkowników, opierająca się na tych samych zasadach.

Podsumowując, nie to że nie lubię Google, wręcz przeciwnie, ich usługi na tle konkurencji są co najmniej dobre, ale przy takiej polityce i ograniczeniach w dużym stopniu bardzo irytujące.

Pozostaje wybrać Windows Phone i wyszukiwarkę Bing.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online