Dyskusja: Polityka Google
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.03.2011, 21:13   #11
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Patrix,
mówiłeś że dawno temu zakładałeś GMail, a na początku można było założyć konto
foo.bar@gmail.com
a potem
foobar@gmail.com
i były to dwa osobne konta.

Ja tak zrobiłem i po zaprzestaniu logowania się na konto bez kropki, GMail mi automagicznie połączył oba konta w jedno, gdy już wprowadzili te zabezpieczenia. Teraz mogę logować się z kropką lub bez, a głównym adresem jest ten z kropką (widać go w prawym rogu webaplikacji).

Trochę namieszali z tym, że od razu tego nie wprowadzili.

Cytat:
Ostatnia sprawa: w usłudze Google Apps kropki są rozpoznawane. Jeśli Twoja nazwa użytkownika ma zawierać kropkę, poproś administratora domeny o dodanie preferowanej nazwy użytkownika jako pseudonimu.
Zgadza się.
Rozwiązaniem może być ustanowienie catch-all, czyli konta na które spływają wszystkie maile nie pasujące do żadnego konta/pseudonimu.

Zdawać sobie trzeba jednak sprawę, że w ten sposób można niechcący podejrzeć czyjąś korespondencję, wysłaną na adres z literówką.

Catch-all można też zastosować tworząc np. system maili dla niewielkiej firmy. Np. maile kontakt@foobar.pl i biuro@foobar.pl mogą trafiać do jednej skrzynki catch-all, bez robienia aliasów i dalej np. sortujemy to filtrami, przesyłamy dalej itd itp

jesi,
pozostanę przy swoim zdaniu co do użyteczności rozwiązań GMaila
Namawiam jednak do Google Apps, naprawdę fajna sprawa. Domeny są teraz tanie, to jedyny wydatek. W razie czego mogę pomóc w konfiguracji (na forum of kors).

Chociaż przyznam, że nie mam pojęcia czemu jabber z GA przestał mi się komunikować z zewnętrznymi serwerami
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post