Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.03.2011, 16:49   #3
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Jest o nich art w bieżącej Polityce.

Z 11 lat temu poznałem przypadek koleżanki, która miała non-stop zablokowane połączenia wychodzące z powodu niezapłaconych rachunków, a jednocześnie naliczano jej bodajże 50 zł abonamentu, w którym były "minuty" nie do wykorzystania z powodu blokady. Zaciekawiło mnie to, a że akurat dorabiałem w pewnej gazecie, próbowałem dowiedzieć się, czy operatorzy mają wskaźnik "złych abonamentów" tj. wyliczenie, ile użytkownik zapłaciłby gdyby dobrał właściwy abonament (no i płacił terminowo rachunki w tym przypadku). Z tego co zorientowałem się po rozmowach w Polkomtelu, wiedzieli o czym rozmowa, ale absolutnie nie chcieli na ten temat rozmawiać. Zdobycie informatora też okazało się niemożliwe, do tej wiedzy miał dostęp wąski krąg osób.

Potem próbowałem stworzyć własną stronkę, nawet uruchomiłem, ale oprócz tego że jak zwykle przerósł mnie pomysł biznesowy, to zauważyłem że to jest dość poważny problem obliczeniowy. W artykule z Polityki jest również mowa o problemie przetwarzanych danych osobowych, które Entellico przetwarza do postaci anonimowej właśnie w kliencie na komputerze lokalnym, a potem dopiero dane wędrują dane do clouda. Sprytne

//edit
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Słyszałem i czytałem - mam mieszane uczucia dotyczące prywatności i gromadzenia danych.
Doczytaj.
Jak widać, wiedzą co robią Z początku pomyślałem, że to tylko obniżenie kosztów, aby obejść ustawę, ale chyba nie tylko.

Ostatnio zmieniany przez pali : 28.03.2011 o godz. 16:51
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post