Kochani!
Kupiłem ten dysk na sata 6G Caviara Black FAEX.
Wszystko fajnie, dysk śmiga transferem dwukrotnie szybszym od tradycyjnego, że aż miło (transfery rzeczywiste przy operacjach ok. 150 mb/s)
Ale podczas pierwszego uruchumienia działy się rzeczy, które są dla mnie mało zrozumiałe.
Np. Dlaczego w Biosie na głównym oknie, na liście dysków nie ma juz mojego starego systemowego dysku na zwykłe SATA, musiałem także przestawić "boot device priority" bo jako główny dysk sam ustawił mi się ten pusty Caviar. Tam za to przy wyborze był stary dysk systemowy dysk-na szczęście.
Po tych ustawieniach system ładuje się normalnie. W systemie dyski, są widoczne, nic mi nie pozjadało, że tak powiem.
Czytałem także w manualu od mojej płyty głównej o tym porcie SATA 6G, że aby uzyskac dostęp do jakiś specjalnych właściwiści w ustawieniach "onboard devices" przy Marvell sata... (coś tam coś tam/nie pamiętam jak to się zwało bo jestem w pracy

) trzeba z IDE przestawić na AHCI. Co to jest wogóle? Po ustawieniu tego ładowanie systemu stawało na biosie i tak w kółko.
pozdr!