Dyskusja: Polityka Google
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.03.2011, 23:36   #3
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeszcze odniosę się do kilku stwierdzeń z twojej strony andy.

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Akurat w tym popieram posunięcie Google. Email dzisiaj jest narzędziem bardzo ważnym, rejestrując się w serwisach podajemy adres email, służy on potem do resetu hasła czy odbierania notyfikacji w obserwowanych tematach.
Nie muszę chyba pisać o zagrożeniach jakie z tego wynikają...
Nie popadajmy w paranoję. Jeżeli rejestrujemy się w różnych serwisach to przecież mamy od tego opcję "zmiana adresu e-mail". Jeżeli zmienię adres to zmieniam go wszędzie, dla mnie to jasne. Jeżeli nadal chcę notyfikować odpowiedzi na zarejestrowanym forum to rzecz jasna ten e-mail zmieniam. Jeżeli tego nie zrobię to znaczy, że mi na tym dostępie nie zależy i po paru latach zapomnisz nawet, że kiedyś się tam rejestrowałeś.
Jak jakiegoś serwisu nie używasz to na bank kiedyś zapomnisz hasła do niego.
Skoro usunąłeś lub porzucasz adres e-mail to dla mnie jest niezrozumiałe, żeby blokować ten login. Nawet gdybyś po iluś tam miesiącach chciał mieć dostęp do czegoś gdzie się rejestrowałeś, a tego maila nie używałeś to i tak nie będziesz miał do niego dostępu. Każdy z serwisów mailowych usuwa konto po iluś tam miesiącach, nawet Google (9 m-cy bez logowania i żegnasz się z kontem).

Cytat:
Cóż w tym momencie muszę przyznać paliemu rację. Jeżeli nie ma wolnego loginu @gmail.com, wykup domenę i przenieś na darmowy DNS jak zacznie ci się kończyć umowa. Zapłacisz raz i będziesz miał pocztę w swojej domenie. Rozwiązanie jest świetne(używam), oprócz poczty można podpiąć inne usługi jak kalendarz, zdjęcia, czytnik, dokumenty czy grupy dyskusyjne.
Takie konto do (20?) adresów email jest za darmo.
Napisałem wcześniej, że narazie nie chcę korzystać z tej opcji, poza tym, bardziej mi chodziło w tym temacie o Gmaila, a nie GA.

Cytat:
Mnie to akurat ani nie razi, ani nie zachęca. Wszędzie podaję swój login z @gmail z kropką - jakoś tak ładniej wygląda.
Zauważ tylko jedno - skrzynke masz za darmo! Nic nie płacisz! Jak dla mnie GMail mimo innych swoich wad (np. wycinanie załączników zawierających pliki exe lub exe spakowane do zip'a) prezentuje się o wiele lepiej od konkurencji.
Po pierwsze jako jeden z pierwszych portali pocztowych wprowadził dostęp via IMAP - rewelacyjna sprawa na dostęp do skrzynki.
Filtr antyspamowy, brak dodawanych reklam do wiadomości(o2 chyba tutaj góruje ), bezpieczeństwo - niedługo będzie można używać dwuskładnikowej autoryzacji!
To wszystko masz za darmo!
Mnie kropki też nie przeszkadzają, wspomniałem o tym jako o kolejnym ograniczeniu dostępnych kombinacji nazw użytkowników.
Wiem, że jest oferowane za darmo, ale razi mnie ta ignorancja Google wobec właśnie tych darmowych użytkowników. Tak ma być i już. To ich złota zasada.

Cytat:
YouTube to przecież produkt GMaila więc czemu się dziwisz?
Nie dziwni mnie to, po prostu wspomniałem o tej samej zasadzie.

Cytat:
Zresztą jak dla mnie powinny się upowszechnić serwisy OpenID - jeden ID i logujesz się gdzie chcesz, co prawda wiążą się z tym nowe zagrożenia ale to temat na inną dyskusję.
Nie powiem, takie rozwiązanie by mi się też spodobało.

Cytat:
Googla nie lubię za to że coraz bardziej się od niego uzależniam Poczta (GMail i Google Apps, GoogleReader(rewelka!), Kalendarz... itd.). Teraz co by się stało jak nagle Google wybucha?
No właśnie, nie tylko ty się uzależniasz. Ich usługi są na prawdę dobre. Przez to właśnie jest to denerwujące. Brak kolejnych domen i brak przywracania loginów zniechęca potencjalnych użytkowników.
Nie piszę tutaj o natychmiastowym przywróceniu nieużywanych loginów, może to być po 2-3 latach, ale po prostu żeby była taka możliwość.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post