Jeszcze odniosę się do kilku stwierdzeń z twojej strony
andy.
Cytat:
Napisany przez andy
Akurat w tym popieram posunięcie Google. Email dzisiaj jest narzędziem bardzo ważnym, rejestrując się w serwisach podajemy adres email, służy on potem do resetu hasła czy odbierania notyfikacji w obserwowanych tematach.
Nie muszę chyba pisać o zagrożeniach jakie z tego wynikają...
|
Nie popadajmy w paranoję. Jeżeli rejestrujemy się w różnych serwisach to przecież mamy od tego opcję "zmiana adresu e-mail". Jeżeli zmienię adres to zmieniam go wszędzie, dla mnie to jasne. Jeżeli nadal chcę notyfikować odpowiedzi na zarejestrowanym forum to rzecz jasna ten e-mail zmieniam. Jeżeli tego nie zrobię to znaczy, że mi na tym dostępie nie zależy i po paru latach zapomnisz nawet, że kiedyś się tam rejestrowałeś.
Jak jakiegoś serwisu nie używasz to na bank kiedyś zapomnisz hasła do niego.
Skoro usunąłeś lub porzucasz adres e-mail to dla mnie jest niezrozumiałe, żeby blokować ten login. Nawet gdybyś po iluś tam miesiącach chciał mieć dostęp do czegoś gdzie się rejestrowałeś, a tego maila nie używałeś to i tak nie będziesz miał do niego dostępu. Każdy z serwisów mailowych usuwa konto po iluś tam miesiącach, nawet Google (9 m-cy bez logowania i żegnasz się z kontem).
Cytat:
Napisany przez andy
Cóż w tym momencie muszę przyznać paliemu rację. Jeżeli nie ma wolnego loginu @gmail.com, wykup domenę i przenieś na darmowy DNS jak zacznie ci się kończyć umowa. Zapłacisz raz i będziesz miał pocztę w swojej domenie. Rozwiązanie jest świetne(używam), oprócz poczty można podpiąć inne usługi jak kalendarz, zdjęcia, czytnik, dokumenty czy grupy dyskusyjne.
Takie konto do (20?) adresów email jest za darmo.
|
Napisałem wcześniej, że narazie nie chcę korzystać z tej opcji, poza tym, bardziej mi chodziło w tym temacie o Gmaila, a nie GA.
Cytat:
Napisany przez andy
Mnie to akurat ani nie razi, ani nie zachęca. Wszędzie podaję swój login z @gmail z kropką - jakoś tak ładniej wygląda.
Zauważ tylko jedno - skrzynke masz za darmo! Nic nie płacisz! Jak dla mnie GMail mimo innych swoich wad (np. wycinanie załączników zawierających pliki exe lub exe spakowane do zip'a) prezentuje się o wiele lepiej od konkurencji.
Po pierwsze jako jeden z pierwszych portali pocztowych wprowadził dostęp via IMAP - rewelacyjna sprawa na dostęp do skrzynki.
Filtr antyspamowy, brak dodawanych reklam do wiadomości(o2 chyba tutaj góruje  ), bezpieczeństwo - niedługo będzie można używać dwuskładnikowej autoryzacji!
To wszystko masz za darmo!
|
Mnie kropki też nie przeszkadzają, wspomniałem o tym jako o kolejnym ograniczeniu dostępnych kombinacji nazw użytkowników.
Wiem, że jest oferowane za darmo, ale razi mnie ta ignorancja Google wobec właśnie tych darmowych użytkowników. Tak ma być i już. To ich złota zasada.
Cytat:
Napisany przez andy
YouTube to przecież produkt GMaila więc czemu się dziwisz?
|
Nie dziwni mnie to, po prostu wspomniałem o tej samej zasadzie.
Cytat:
Napisany przez andy
Zresztą jak dla mnie powinny się upowszechnić serwisy OpenID - jeden ID i logujesz się gdzie chcesz, co prawda wiążą się z tym nowe zagrożenia ale to temat na inną dyskusję.
|
Nie powiem, takie rozwiązanie by mi się też spodobało.
Cytat:
Napisany przez andy
Googla nie lubię za to że coraz bardziej się od niego uzależniam  Poczta (GMail i Google Apps, GoogleReader(rewelka!), Kalendarz... itd.). Teraz co by się stało jak nagle Google wybucha?
|
No właśnie, nie tylko ty się uzależniasz. Ich usługi są na prawdę dobre. Przez to właśnie jest to denerwujące. Brak kolejnych domen i brak przywracania loginów zniechęca potencjalnych użytkowników.
Nie piszę tutaj o natychmiastowym przywróceniu nieużywanych loginów, może to być po 2-3 latach, ale po prostu żeby była taka możliwość.