Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.04.2011, 09:21   #303
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Przyszedł czas na program pocztowy pod Win 7.

Jako, że poprzednio miałem Outlook Express i mam w nim zapisane wszystkie dane (zresztą program mi wystarczał), zostanę raczej przy czymś Microsoftu. W grę wchodzą dwie możliwości:

- Microsoft Outlook 2007 (mam pełną wersję)
- Windows Live Mail

Na dobrą sprawę wystarczyłby mi ten drugi, bo dużych potrzeb tu nie mam. Wydaje się w porządku, choć umiejscowienie i rozwiązanie niektórych funkcji budzi moje pewne wątpliwości. Dość lubię natomiast 'pełnego' Outlooka, którego już wcześniej trochę używałem, więc mając pełną wersję przeniósłbym się może na niego, tylko mam jeden problem i nie mogę go rozwiązać.

Niektóre wiadomości wyśietlają się prawdopodobnie w Plain Text (tak to wygląda). Stają się przez to mniej czytelne i.. 'trudniejsze w obsłudze'. Ściągnąłem akurat pocztę w obydwu tych programach i bezpośrednio porównuję. W Live Mail wszystko jest normalnie, wyświetla się tak, jak zawsze. W Outlooku z kilkoma (ale dość licznymi) wiadomościami jest problem.

Dotyczy to zresztą nie tylko wyświetlania samego tekstu, ale też np. w kilku wiadomościach nie ma tła (jest w Live Mail), w tych, które przesyłam z drugiego komputera z IncrediMail nie ma animacji (wyświetlają się jako statyczny obrazek), i coś tam jeszcze w jakiejś innej też zwróciło moją uwagę.

Można coś z tym wszystkim zrobić? Najbardziej przeszkadza mi ten Plain Text (zakładam), a nie znalazłem nigdzie opcji, żeby to wyłączyć (opcja wyświetlania tak wiadomości jest wyłączona). Generalnie Outlook 2007 opcje ma bogatsze i przydatne, ale Live po prostu lepiej wyświetla pocztę, co na dobrą sprawę jest dla mnie chyba istotniejsze w programie pocztowym..

-----
EDIT

Wygląda na to, że problem może być w programie zewnętrznym:

Cytat:
When you open the message, is there a bar between the message and the
message header telling you about the conversion? If not, the conversion is
not done by Outlook. It could have been caused by some malware protection
suite that you have installed and integrates with Outlook.
http://help.wugnet.com/office/incomi...ct1075105.html

O tym dodatkowym komunikacie czytałem wcześniej i go u mnie nie ma. Wygląda na to, że faktycznie nie jest to kwestia działania samego Outlooka.

I:

Cytat:
Disabling AVG's scanning on incoming messages solved this for me. Looks like it was (as suggested above) converting just suspect emails to plaintext.
http://www.techsupportforum.com/foru...xt-247861.html

AVG nie mam, ale mam McAfee. Co prawda już wcześniej wyłączałem go i problem dalej występował, ale może trzeba wyłączyć jakąś konkretną funkcję. Sprawdzę to później.

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 04.04.2011 o godz. 10:04
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post