Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.04.2011, 13:19   #13
Jabar22
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.04.2011
Jabar22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.

Z racji tego, że moja nagrywarka Pioneer 216 BK zaczyna szwankować. Nie czyta czystych płyt DVD+/-R, wgrywanie innych Biosów (również 216L) nie pomaga to czas na zmianę. Tak sobie pomyślałem, że zamiast kupować kolejną nagrywarkę DVD czas może na nagrywarkę BD. I tu mam spory dylemat. Gdyż zdaje sobie sprawę, że obecnie napędy optyczne przechodzą powoli do lamusa i to co produkują nijak się ma do tego co produkowali kiedyś. Ogólnie w większości się psują po jakimś czasie. To już moja 2 wypalarka DVD w ciągu ostatnich 4 lat (po BenQ DW 1650), która padła. Ogólnie jestem załamany jakością dzisiejszych nagrywarek. Czyżby cyfrowa dystrybucja miała całkowicie wyprzeć płytki DVD/BD ?

Dobra ale ja nie o tym. Mam do wyboru dwie nagrywarki i co dla mnie najważniejsze to aby dobrze nagrywała płyty DVD (DVD+R i DVD+R DL!) oraz oczywiście BD SL i DL. Która z tych:

LG BH10LS30
Sony BD-5300S-0B

A może jeszcze inna ? Ktoś w ogóle testował i czy warto. Przeglądałem troszkę net, ale ciężko znaleźć jakieś opinie o tych napędach. Ogólnie o nagrywarkach to teraz mało się mówi. Chyba faktycznie to powoli wymierający standard. Do dziś pamiętam mój napę CD Teac X32, który czytał tak porysowane płyty, że żadna nagrywarka obecna nie jest w stanie ich teraz odczytać, a próbowałem na kilku. Smutne ale prawdzie. Z góry dzięki za pomoc. Sorry za OT, ale troszke musiałem się pożalić
Jabar22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post