Obawiam się, że nie można by znaleźć. Ale to właśnie dlatego, że ja się cholernie długo zastanawiam nad większością zakupów. Czasami za długo.. (niektórzy z forum coś o tym wiedzą

).
Ale robienie ich świadomie to inna sprawa. Tego się trzymam chyba zawsze.
No i mówimy akurat o tych aukcjach nie o zakupach w ogóle. Ja rozumiem, że jedna czy dwie osoby mogą po prostu nie zwrócić uwagi, że jest inna możliwość kupna. Ale te zachowania są regułą i trudno je traktować w kategoriach wyjątku. Ludzie czasami.. naprawdę nie myślą
A co do wpadania w pułapki speców od marketingu to się zgadzam. Nie zawsze konsument jest w stanie się przed tym wszystkim obronić (zwłaszcza nie znając niektórych mechanizmów). Ale to inny temat.
-----
Przypomniałem sobie. Miałem ostatnio kupić większą sumę dolarów. Czekałem na dobrą cenę, obserwowałem. Jak w końcu po kilku tygodniach stwierdziłem, że poniżej granicy 2,88 ceny nie spadają (mówię o hurtowych), to przy kolejnym takim kursie (na który już myślałem, że się nie doczekam) kupiłem, targując się jeszcze (ale z dużą trudnością) do 2,87.
Następnego dnia cena wynosiła (bez targowania) 2,86 (i z niewielkimi wachnięciami utrzymuje się tak do dziś)