Dziękuję Wam obu za odpowiedzi. Znacie się z pewnością na tym, co robicie.
Pozwólcie, że teraz odniosę się do Waszych wypowiedzi.
grzeniu
Bardzo ważnych danych nie trzyma się na płytkach, a przynajmniej nie tylko.
Czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?
Jeśli nie płyty, to co konkretnie?
Jak mógłbym lepiej zabezpieczyć swoje cenne dane?
Jeśli już chcesz na DVD, to ostatnimi czasy jakiś standard trzymają verbatim i sony.
Powinieneś mieć ze trzy kopie na różnych płytkach, również na DVD-RAM, do tego na HDD albo i na penie.
Przesada? Nie, jeśli te dane są naprawdę bardzo ważne.
Masz absolutną rację. Postaram się tak właśnie zrobić!
Czyli powinienem kupić po trzy płyty (dla każdego nagrania), trzech różnych firm: Verbatim, SONY i JVC, tak?
***192; propos płyt DVD-ROM. Czy mógłbyś polecić jakąś konkretną płytę?
Nigdy nie używałem tego rodzaju płyt, toteż nie mam żadnej orientacji.
Co do płytek, poczytaj forumowe tematy z testami nośników. Dużo tego, ale i tak ciągle pojawiają się nowe i nie sposób za tym nadążyć.
Trafiam na różne ciekawe tematy na forum. Wasze forum to skarbnica wiedzy! Masz rację, że trudno za tym wszystkim nadążyć.
czary2mary
Ja dodałbym jeszcze jedyne dostępne płyty robione w Japonii firmy JVC w fabryce Taiyo-Yuden -u oficjalnego dystrybutora-masz pewność że nie kupisz niespodzianki Platinet to autoryzowany przedstawiciel na PL.
Wielkie dzięki za konkretny i sprawdzony adres.
Pomyślałem, że kupię po trzy płyty (dla każdego nagrania), trzech różnych firm: Verbatim, SONY i JVC. Czy dobrze zrobię?
Czy wszystkie płyty (tj. Verbatim, SONY i JVC) powinienem zakupić w sklepie Platinet, czy tylko płyty firmy JVC wyprodukowane w fabryce Taiyo-Yuden?
Po czym poznać, że kupuję płytę firmy JVC wyprodukowaną w fabryce Taiyo-Yuden?
Czy płyty pozostałych firm (tj. Verbatim i SONY), też powinny być wyprodukowane w fabryce Taiyo-Yuden?
Jeśli tak, to po czym poznać, że płyty pozostałych firm są wyprodukowane w fabryce Taiyo-Yuden? / Jeśli nie, to w jakiej fabryce powinny być wyprodukowane płyty pozostałych firm?
Spędziłem dzisiaj kilka godzin, czytając Wasze wypowiedzi. Dowiedziałem się między innymi tego, że płyty DVD+R sprawdzą się lepiej niż płyty DVD-R. Rozumiem, że w moim przypadku (zależy mi na bezpieczeństwie i trwałości przechowywanych danych) również? Poza tym, będę mógł je przystosować do odtwarzania w odtwarzaczach obsługujących tylko płyty DVD-R, prawda?
Czy nie będę miał z tym żadnego problemu, jeśli korzystam z nagrywarki NEC ND-3500AG?
Z góry przepraszam za zbyt ogólne pytanie, ale z powodu swojej niewielkiej wiedzy w tym temacie, nie wiem, jak mógłbym je precyzyjniej sformować. A pytanie brzmi: jak sprawdzić, czy płyta jest odczytywana/zapisywana poprawnie? Czy mógłbym do tego celu użyć programu KProbe2, o którym się dzisiaj dowiedziałem (właśnie z Waszego forum)?
Pozdrawiam,
Królewicz.
|