Cytat:
|
Skoro powstał system informatyczny to tylko ten sposób spisywania powinien być możliwy. Nie masz neta lub sobie nie radzisz z komputerem, na pewno masz znajomego, który ci w tym pomoże. Tak to powinno wyglądać.
|
A osoby starsze i samotne? Niestety na dzień dzisiejszy sam internet to za mało.
Cytat:
|
Tak niestety nie jest, są trzy możliwości: internet, telefon i rachmistrze. Przeznaczyli tyle kasy i tyle wykorzystają. Myślisz, że jak się spiszesz przez neta to kasa w GUS zostanie? Jak rachmistrz tego nie dostanie to dostanie sekretarz gminny i wyżej postawieni w GUS jako premię. Tak było na PSR i tak będzie teraz.
|
Pewnie nie bo zbyt dużo pijawek jest w państwowych strukturach. Jednak mimo wszystko lepiej się spisać przez neta jak się ma możliwość.
Cytat:
|
Napisałem tylko, że na prawdę szanuje robotę tych ludzi co się podjęli tego i skoro tak wyglądają możliwości spisu to niech zarobią jak najwięcej, bo to ciężka robota.
|
Nigdzie nie pisałem, że ich nie szanuje

Uważam jednak, że jeżeli istnieje alternatywa to powinniśmy z niej korzystać.
Cytat:
|
Oni przynajmniej dostają za to co zrobią, a nie jak reszta, która siedzi na stołku w GBS albo GUS.
|
Uwierz mi ale praca biurkowa nie zawsze == siedzenie i nic nie robienie.(nie pracuje w państwówce

)
Przechodząc do meritum. W przyszłości fajnie by było jako uwierzytelnienie wykorzystywać dowody(wbudowany klucz prywatny podpisany urzędem certyfikacyjnym i robiący za podpis elektroniczny). I to bezpieczne i wygodne.