Bzdurzę?
Nie po IP (samym), lecz po IP i SID. A to wielka różnica. IP to tylko wstępna selekcja - jeśli jest ono inne, to jeszcze nic nie znaczy. Jeśli to samo - wskazuje na tego samego użytkownika. Ale tylko wskazuje, dlatego DT.soft przeszedł na identyfikację wg SID (System ID) - to identyfikator, jak sama nazwa wskazuje - systemu (całego oprogramowania) i sprzętu.
Na pewno oprogramowania - próbowałeś zmieniać SID? - spróbuj a zobaczysz, że program zmieniający SID "trawi" cały soft na kompie, łącznie z najmniejszymi programikami - bo one też mają swój udział w budowie nowego SID-a. U mnie to trwało z 10 min - aż "ciepło" mi się robiło.
Oczywiście, instalacja nowego softu nie zmienia SID - on został ustalony przy pierwszym odpaleniu OS-a (pamiętam, że można go na nowo złożonym kompie z nowo zakupionym systemem podejrzeć - Everestem?; - po instalacji kolejnego softu ten SID nie ulega zmianie, ale przy zmianie SID-a na kompie z wieloma programami - one budują SID).
Co do sprzętu - tu nie jestem pewien, ale sądzę, że z wielu powodów nie byłoby możliwe tworzenie nowego SID za każdym razem gdy zmieniamy dowolny, najmniejszy choćby komponent komputera (np mysz). Przecież podobnie jest z wersjami OEM Windowsów - tu tylko płyta główna ma znaczenie. A i ją można zmienić, tylko trzeba aktywować system od nowa.
I dlatego to, że każdy klucz jest inny (przecież musi być inny, to oczywiste, bo na tym polega zasada działania klucza/seriala) nie wynika z każdej najmniejszej różnicy w sprzęcie ale na pewno z różnic w oprogramowaniu inny system, zinnym ID) i różnych płytach głównych komputerów. Czy kart graficznych ? - raczej nie. Czy myszek ?- na pewno nie. Bo przecież zmiana myszy by kasowała licencję na DTPro?
Gdzieś jest ta granica poza którą dany sprzęt nie wpływa na SID. Gdzie? - wg mnie tylko płyta główna.
Ale może ktoś mądrzejszy się wypowie.
Ostatnio zmieniany przez marekzi : 23.04.2011 o godz. 02:13
|