Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.04.2011, 22:03   #13
kmodel
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.04.2011
kmodel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pozwolę sobie odkopać dla potomnych.

Zawsze najprostsze i zazwyczaj najtańsze rozwiązanie to starter z sieci z której w danym pomieszczeniu będziesz mieć zasięg. Najpierw zastanów się czy zamiast anten i wzmacniaczy / reapeterów to rozwiązanie nie byłoby lepsze.
Jednak jeśli to rozwiązanie zawiedzie, albo nie jest możliwe (np. umowa podpisana na rok / dwa / trzy) polecam mocno wzmacniacz od tego allegrowicza: allegro.pl
Jak to działa? Montujesz antenę zewnętrzną gdzieś gdzie masz mocny sygnał, urządzenie montujesz tam gdzie nie masz sygnału, albo tam gdzie ci wygodniej (wzmacnia dobrze więc nie musi być pół metra od komórki, wtedy nie miało by to sensu).
Jak sam widzisz rozwiązanie nie jest tanie, ale jest skuteczne, sam go używam - niefortunnie podpisałem umowę z Erą na 3 lata - pech chciał że w moim domu zasięg Ery mam tylko w łazience (i na zewnątrz), ale przecież nie będę trzymał telefonu w łazience...
Z tego co pamiętam dzwoniłem do sprzedawcy pytać się jakie sygnały to wzmacnia: powiedział ze tylko GSM, czyli np. 3G już nie (trochę szkoda, ale przynajmniej mogę w końcu dzwonić), czyli kontakt dobry, z wysyłką też nie miałem żadnych problemów.

Czyli podsumowując: jeśli nie masz u siebie zasięgu spróbuj najpierw czy inni operatorzy coś zdziałają (np. zaproś do siebie do domu kumpla który jest w innej sieci, startery też już nie są drogie) - jeśli nie pomoże kup wzmacniacz (tylko znajdź wcześniej miejsce gdzie mógłby coś złapać żeby to wzmocnić).

PS Odradzam zakup tych naklejek - próbowałem - szmelc w zasadzie nic nie daje.

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 27.04.2011 o godz. 23:28
kmodel jest offline   Odpowiedz cytując ten post