Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.05.2011, 22:35   #32
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Andy, wyrywasz zdania z kontekstu.
W ten sposób ja mogę doczepić się do kilku sformułowań w tym co piszesz i tak będziemy gadać bez końca i celu

Jeśli uważasz, że dyskusyjna lista mailingowa jest tym samym co grupa a la Usenet czy wdrożenie Google Groups - to mi to nie przeszkadza choć ja różnicę widzę i nawet gdy korzystałem z tych form, to za pomocą innych narzędzi.

No ale OK, pobawmy się, choć mimo wszystko nie będę wyrywał z kontekstu:
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Grupa dyskusyjna jest ogólnym pojęciem i w jej skład wchodzi np. lista mailingowa.
Tak, pisałem o tym dwa razy, tylko wycinasz to z cytatu.

Cytat:
To że listę można przeglądać przez www nie czyni jej forum dyskusyjnym.
Jeśli można dodawać posty via www - nic nie stoi na przeszkodzie, aby nazwać takie wdrożenie "forum".

W pomocy Google Groups zamiennie używają terminów "grupa" i "forum". Dlaczego? Tylko nie wycinaj mi tu żadnego fragmentu zdania!

Wyobraź sobie odwrotną sytuację: dokładamy do vBulletin możliwość postowania via email, odczytywania postów itd No i co? To już nie będzie forum?

Fora dyskusyjne to jest efekt ewolucji Usenetu, innych grup, list, IRCa, BBS, FidoNet i czego tam jeszcze... Teraz jakby odchodzą w cień, zdaje się facebooki zajmują ich miejsce. Facebooka też można nazwać forum dyskusyjnym, choć po co, skoro jest precyzyjniejszy termin.

Cytat:
Przecież tak wygląda to w przypadku Google Groups. nazwa_grupy@googlegroups.pl

Pisanie, odpisywanie jest praktycznie identyczne jak w przypadku zwykłej listy emailingowej.
Oczywiście. I czego to dowodzi?
Aby napisać posta na tym forum i komenta na blogu mojego kolegi, też piszę w okienku i wciskam "Publikuj". No i co?

Cytat:
Jak już wcześniej wielokrotnie pisałem dla Banany będzie najlepszym rozwiązaniem właśnie Google Groups, ponieważ tak jak w przypadku klasycznej listy emailingowej wystarczy tylko posiadanie konta email. Dodatkowo jeżeli ktoś chce może sobie jej zawartość przeglądać via www.
Rozumiem, że przewagą Google Groups nad klasyczną listą mailingową jest możliwość via www, więc:
1. Można to zrobić również dla listy
2. Subiektywnie jestem przekonany, że wszyscy będą próbowali korzystać tylko z www - i wtedy zamieszanie z dodatkową możliwością postowania via email zrobi zamieszanie (choćby przez dłuższą instrukcję) i w konsekwencji projekt nie uda się. Jeśli już www, to moim zdaniem lepiej po prostu klasyczne forum, które to jest rozwiązaniem znanym choć części grupy docelowej. Grupa czy lista, obawiam się, są znane dla 0,0001 %
3. Odradzałem też Bananie read-only via www z powodów jak powyżej oraz z takiego powodu, żeby żadne głupki postronne nie czytały - bo zaraz polecą na milicję. Może mylę się, ale uważam, że człowiek który jest w stanie pół minuty pomyśleć i zaznajomić się z nieznanym narzędziem - ma na tyle rozumu, żeby nie latać na komisariat z pierdołami.

Cytat:
@BananaCoctail sam zdecydujesz co wybrać jednak zanim dokonasz wyboru zerknij na Google Groups. Używanie jest proste(sprowadza się do wysłania wiadomości email), szybkie, darmowe i bez zbędnych kosztów czy konfiguracji.
Przekonałem się na projektach znajomych, że unikanie niewielkich kosztów początkowych odbija się później wielką czkawką w przypadku powodzenia projektu.

Np. brak własnej domeny i korzystanie z domeny hostera spowoduje przywiązanie do usługodawcy, który później będzie mógł swobodnie narzucać warunki, olewać umowę itd itp (to tylko prosty przykład).

Właściwie to teraz zarabiam na naprawianiu zaniedbań wynikłych z uniknięcia kosztów początkowych

Co oczywiście nie znaczy, że Google Groups jest złe - zapewne jest świetne!

Podsumowując, andy - ja tylko prezentuję Bananie narzędzie, poniższy post to napisałem w wyniku rozmowy priv z Bananem.
Nie upieram się przy żadnej liście, to że uważam ją za rozwiązanie dobre, nie świadczy, że uważam jej wdrożenie za najlepszy pomysł. Dla mnie jest dobre, ale nie wiem czy dla innych również.
Będę mile zaskoczony, gdy Banan z powodzeniem wdroży listę i obiecałem mu za to wutkę A za wdrożenie czegokolwiek - piwo.

Rozmawiajmy pomysłami, argumentami - a nie na zasadzie "kto ma rację"

Ostatnio zmieniany przez pali : 03.05.2011 o godz. 22:38
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post