Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.05.2011, 22:05   #12579
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
natomiast już widzę, co rozumiem przez antywygodę
Co, co, co?

Cytat:
Naprawdę to co robisz ma być wygodniejsze od wpisania po prostu hasła ręcznie?
Tylko, że musiałbym pamiętać hasło do każdego serwisu a to jest niemożliwe.

Cytat:
(ja wiem, że dochodzi podstawowa kwestia bezpieczenśtwa i trudności z pamietaniem bardziej skomplikowanych haseł - ale ten opis mnie trochę rozbawił )
Jednym skrótem wywołujesz menadżer hasełek(CTRL+ALT+K[może być inny, można to ustawić]) wpisujesz główne hasło i masz przed oczami bazę z hasłami, naciśnięcie CTRL+F wywołuje wyszukiwanie. Po znalezieniu wpisu możesz albo manualnie skopiować login+hasło, albo użyć autotype, które samo wprowadza login i hasło na stronę

Może i to kilka czynności więcej niż wpisanie loginu i hasła z pamięci, ale na pewno bezpieczniejsze bo wątpię abyś potrafił zapamiętać kilkadziesiąt lub kilkaset(zależy ile masz haseł, pinów), no chyba że używasz jednego hasła do wszystkiego... - najgorsze co można zrobić.

Kolejnym plusem KeePass'a jest generator haseł, można wybrać jakie znaki mają się znaleźć, jaka ma być długość itp. itd.

Ostatnio zmieniany przez andy : 07.05.2011 o godz. 22:08
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post