Cytat:
Napisany przez Misiek4
Kurde ta seria XPS Della to maksymalny wypas (jak dla mnie).... Pytanie gdzie to kupic, zeby bylo najtaniej i jakas gwarancja w EU byla? W UK? Ma ktos z Was jakies doswiadczenia?
|
Gwarancję w UE będziesz miał zawsze w przypadku DELL'a. Jak kupisz w Polsce/Europie to oczywiste, ale nawet jak sprowadzisz sobie ze Stanów (polecam

) to możesz przenieść własność i nie ma problemu.
Co do kupna najtaniej to oczywiście Stany, jak masz możliwość. Potem warto popatrzeć ewentualnie na UK, no i jest też już normalny sklep DELL'a w Polsce. Jeśli chcesz w sklepie, na forum, do którego dałem link wcześniej, bardzo polecają sklep X-COM. Zresztą współpracuje on z tą stroną, wypożycza sprzęt do testów, udziela się na forum itp. Notebooka od nich nie kupowałem, ale jakieś zakupy robiłem i kontakt był bardzo dobry. Generalnie sklep można polecić, a i ceny ma chyba przyzwoite.
W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. Możliwości wyboru jest tyle, że notebooka z danej serii możesz złożyć w cenie od kilkuset dolarów (w przypadku tej najnowszej serii chyba około 700-800) do ponad 2 tys.
A co do samego modelu.. Ja mam DELL XPS 1645, czyli z tej poprzedniej serii. Jeśli chodzi o jakość wykonania jest bardzo dobrze, ekran jest rewelacyjny, dźwięk bardzo, bardzo dobry. A obydwa te elementy w tej nowej serii zostały jeszcze podobno poprawione. To, co mnie drażni, to niska kultura pracy (włączający się i wyłączający wentylator) oraz nagrzewająca obudowa. W zależności od potrzeb da się jednak z tym żyć. Poza tym w tych nowych seriach jest trochę lepiej (zwłaszcza modelu 15 calowym).
W kwestii pracy na baterii ten najnowszy model nawet w najmocniejszych konfiguracjach wytrzymuje 8 do nawet 10 godzin, 4-5 pod średnim obciążeniem. Tak więc tu też jest bardzo dobrze.
Generalnie kupując teraz notebooka prawdopodobnie zdecydowałbym się właśnie na tego. Nie dlatego, że jest idealny (bo nie jest), ale ekran i dźwięk plus ergonomia (dla mnie bardzo dobre rozplanowanie portów) i długa praca na baterii, a do tego trochę polepszona kultura pracy, to chyba najlepsze co można teraz na rynku znaleźć. Plus jest to sprzęt bardzo wydajny.
(ale nie namawiam, po prostu warto się bliżej przyjrzeć - np. w X-Comie, bo mają tam na miejscu zwykle kilka modeli i można dokładniej obejrzeć)