Cytat:
Napisany przez ed hunter
Napisałem kiedyś w Wikipedii wpis pod bzdurnym artykułem, na temat, co się na nim naprawdę znam, wpis usunięto, artykuł jest bez zmian. ![:-]](images/smilies/].gif)
|
Właśnie jak poniżej wyjaśniłem, nie ma możliwości aby na wiki "
wpis usunięto", nie ma takiego mechanizmu, technicznego czy organizacyjnego.
Na wiki nie ma
ani jednego superużytkownika, który miałby uprawnienia większe od anonimowego użytkownika bez rejestracji, edytującego "spod IP".
Tacy userzy jak administratorzy, biurokraci, stewardzi, check-userzy, redaktorzy mają wyłącznie pewne uprawnienia techniczne i nijak nie mogą wykorzystywać ich do narzucania modyfikacji merytorycznych.
Modyfikacji wpisu dokonał po prostu inny użytkownik, a dlaczego - tego nie wiem.
Zamieszczenie wpisu (nowe hasło, modyfikacja, dopisek itd)
jest tylko początkiem procesu edycji i są wypracowane metody dalszego postępowania (dyskusja, dalej różnorodne formy odwołania się do społeczności, jak mediacja czy głosowanie) z którymi polecam zapoznać się i powrócić do modyfikowanego hasła.
Jeśli zarzuciłeś proces edycji, to możesz mieć pretensje do siebie, a nie do Wikipedii.
Cytat:
Napisany przez ed hunter
Wikipedia jest jednak cennym źródłem wiedzy. Dla Komorowskich, nie z tych Komorowskich.
|
Gdyby twoi showmani np. wszyscy posłowie, z urzędu musieli raz do roku utworzyć hasło w Wikipedii i obronić je przed krytyką - Polska zostałaby supermocarstwem światowym.
Misją Wikipedii nie jest utworzenie encyklopedii, a edukacja.