Dyskusja: Zakup notebooka
Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.05.2011, 08:58   #1399
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Trzeba przywyknąć to chyba mało powiedziane... Nie wyobrażam sobie takiej rozdzielczości na 15" bez zmiany DPI; niestety taka zmiana i tak nie obejmuje masy elementów, które pozostaną miniaturowe. 15" to w sam raz na notebooka, ale nie jeśli tam jest matryca o tej rozdzielczości - osobiście już wolałbym nieco starszą o rozdzielczości niższej. Za to jeśli matryce Full HD 17" okażą się przyzwoite, to mając wybór nie zastanawiałbym się za długo - wtedy minimalną wadą byłaby wielkość urządzenia, niewygodę przenoszenia rekompensuje jednak w sporym stopniu komfort pracy.
Też sobie nie wyobrażałem i też przywykłem. Do wszystkiego można przywyknąć, a akurat to jest względnie łatwe do obejścia. Obecnie w Win 7 używam tego średniego ustawienia, ale prawdopodobnie wrócę na najniższe, w Operze włączyłem na stałe powiększanie stron do 110% i generalnie problemów poza tym większych nie ma. Wszelkie inne dokumenty i tak się skalują, zresztą tutaj większa powierzchnia robocza jest zaletą, zdjęcia, filmy wyglądają super.

Generalnie coś za coś. Mając wybór, wolałbym matrycę z rozdzielczością HD - około 1600 na 900. Ale takiego wyboru nie ma. Jest tylko te 13xx na 7xx, która jest zdecydowanie gorsza jakościowo, no i generalnie jest to już trochę mało (w poprzednim miałem 1280 na 800 i to było za mało). Nie jestem zwolennikiem Full HD w takich laptopach, ale da się z tym żyć (i nie jest to życie ciężkie ).

Ale to faktycznie każdy powinien sprawdzić i ocenić samemu.

W 17'' jest rozdzielczość HD. Jeśli te nowe matryce będą lepszej jakości, można się pokusić o takie rozwiązanie. Chociaż pozostaje kwestia fatalnej kultury pracy..

@ Andy

Tak mam i.. tak, jest

Ale.. nie jest aż tak źle jak się spodziewałem. Przed kupnem byłem śmiertelnym przeciwnikiem takiego rozwiązania, po już kilku miesiącach używania.. dalej nie jestem zwolennikiem, ale dostrzegam też tego zalety. A są nim naprawdę rewelacyjne kolory, kontrast i ogólnie jakość obrazu (przynajmniej na tej matrycy).

A wady.. No cóż, oczywiście odbłyski. Ale i to nie przeszkadza aż tak, jak się spodziewałem (chociaż na pewno nie jest zaletą). Używam laptopa w dość jasnym pokoju i choć oczywiście widzę swoje odbicie to rzadko jest to widoczne na tyle, że rozpraszać mnie od tego, co jest na ekranie. Czasami tylko jak siedzę rano, a mam w pokoju pełne słońce, to muszę zasłaniać zasłonę. Ale siedzę przy samym oknie.

Generalnie:

- odblaski są widoczne, ale nie tak, żeby używanie laptopa było niemożliwe, czy bardzo niekomfortowe (dużo większym problemem jest dla mnie błyszcząca obudowa, którą przecieram chyba tryliard razy dziennie...)

- w tym konkretnym modelu jest to problem, który można trochę zmniejszyć dzięki.. ogromnej jasności matrycy. Na dorbą sprawę ustawienie na jakieś 10-15% jasności jest jaśniejsze od 100% w moim poprzednim laptopie. Jak da się na full w słoneczny dzień (wieczorem nie polecam, chyba że do filmów) to w pewnym stopniu niweluje to odblaski. Dzięki temu są to jedne z niewiele laptopów z taką matrycą, których można od biedy używać na zewnątrz

- a jeśli ktoś już zupełnie nie może z tym żyć, to za niecałe 100 zł można kupić naklejaną matową pokrywę na ekran. Coś w stylu tych na telefony komórkowe. Wbrew pozorom jest to wykonane bardzo solidnie, a efekty wydają się tak dobre, że sam- mimo, że jak wspominałem, te odblaski mi tak nie przeszkadzają - może sobie coś takiego sprawię (nawet nie ze względu na odblaski, ale łapanie kurzu przez ekran - robi to strasznie, a że ja tego nie lubię i co chwila go przecieram, boję się, że w końcu porysuję). Przy tej jasności ekranu, w niewielkim stopniu pogarsza to jakość wyświetlanego obrazu, a niweluje ponad 90% odblasków. I zawsze można bez problemu zdjąć (przynajmniej niektóre). Gra chyba warta świeczki.

(pamiętam, że obiecałem recenzję, ale że trochę czasu za bardzo nie miałem, a i tak większość wrażeń już tu opisałem, to jakby coś, to po prostu pytaj, a ja postaram się dorzucić w ciągu najbliższych kilku dni, jakieś zdjęcia)

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post