Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.05.2011, 10:45   #61
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
andy,

jeśli dobrze pamiętam, LIKE działa w nast. sposób:
np. 4 osoby olajkują mojego jednego posta i każdy widzi, że dostałem za post 4 lajki, włącznie z tym kto lajkował.

Wobec tego mam 1 arg. na NIE.
Przykładowa sytuacja:
pali i andy toczą spór.
Generalnie toczą spór między sobą, reszta chwilowo przestała udzielać się (tak często bywa).
pali dostaje na jeden z postów kilka lajków.
andy w tym momencie zostaje postawiony pod "ścianą poparcia", pod poparciem milczącej grupy, z którą nie ma jak dyskutować - bo przecież nic nie mówią.
pali może uzyskać złudne poczucie, że ma rację, skoro milcząca grupa za nim stoi. A tak naprawdę nie wie z jakiego powodu te lajki, być może nikt nie wniknął w przedmiot sporu, a lajki poszły za zgrabnego bon-mota, czy po prostu z sympatii dla osoby.

Myślę, że wprowadzenie tego mechanizmu spowoduje powstanie grup poparcia i sekowanie użytkowników niepopularnych, czy takich którzy swoje racje wyjaśniają w sposób mniej efektowny. Albo jeszcze gorzej: na tym forum jest sporo indywidualistów, którzy będą czerpać dziką satysfakcję z walki sam przeciwko wszystkim.

Wolę spór na argumenty, a nie liczbę osób popierających.

Jeśli z LIKE zdejmiemy widoczność dla wszystkich to staje się mechanizm bardzo podobny do reputacji - z taką różnicą, że jest łatwiejszy, dzięki AJAXowej konstrukcji.

Niemniej jeśli LIKE zostanie włączony, nie będę darł szat i też pewnie z tego będę korzystał
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online