Cytat:
Napisany przez Patrix
Niewielki, LEKKI - to jest zasadniczy plus,
co do wygody to się nie wypowiem bo dopiero co zacząłem badać rynek mniejszych od 15".
|
Lekki jak najbardziej. Ale to w zależności od potrzeb - czy patrzymy na notebooka multimedialnego (a o takim teraz rozmawiamy), czy przede wszystkim mobilnego. Jeśli to drugie, to pytanie czy nie lepszy byłby netbook.
I druga sprawa - czy 13-14 cali jest rozsądnym kompromisem pomiędzy wygodą pracy (głównie wielkość ekranu), a mobilnością (wielkość i waga), czy też czymś co próbuje nadawać się do wszystkiego, a nie jest wygodne do niczego (bo i dalej spore - większe od netbooków, a jednocześnie mało komfortowe w codziennej pracy). Przez jakiś czas musiałem używać biznesowego HP 14 calowego i nie było to przyjemne użytkowanie. Za mały ekran, za mało rzeczy na ekranie. Lekki to prawda, ale z zasilaczem i torbą już robił się to zauważalny ciężar i na dłuższe piesze trasy na dobrą sprawę już mi byłoby obojętne, czy niósłbym jeszcze 1-2kg więcej. I tak nie było to już komfortowe. Do czegoś takiego chyba tylko netbook nie jest zauważalnie uciążliwy. A z kolei przenieść do samochodu i biura/uczelnię/domu to można i 17''.
Cytat:
Przeciętnie wydajny ?
Do czego Ci ta wydajność - to jest mobilka, zastosowanie 2 kart grafiki z przełącznikiem to dobre rozwiązanie.
|
Mi zupełnie do niczego. Jest to w zupełnosci wystarczająca wydajność (a jak na moje potrzeby to nawet za duża). Ale porównując do DELL'a, który ma znacznie większe możliwości multimedialne, jest wyraźnie mniej wydajny, a i biorąc pod uwagę obecną średnią jest po prostu przeciętnie wydajny. To wszystko. Nie jest to jego wada sama w sobie, ale porównanie z innymi (a to i tak nie biorąc pod uwagę ceny, która stawia go na półce z tymi najbardziej wydajnymi).
Cytat:
Nie wiem co tam u siebie robisz,
ale mi w moim obecnym lapie doskwiera limit 2GB RAMu, brak sterowników pod W7 64bit.
C2D T5200 wmontowany na miejsce Celerona M wbrew specyfikacji laptopa
i zintegrowany Radek x200 256MB dają radę.
|
Na poprzednim laptopie miałem Centrino 1,5 i to już faktycznie często było za mało. Nawet głupie strony potrafiły się przycinać (a już zwłaszcza filmiki), filmy w FHD już na tym właściwie nie chodziły, a i z innymi rzeczami bywały problemy. W stacjonarnym natomiast mam E8400 i to mi w zupełnosci wystarcza. Dlatego też ta nowa seria procesorów trochę mnie rozczarowuje. Nie pod względem wydajności, bo tu jest bardzo dobrze, ale pod wzgledem ceny, jaką za tą wydajność trzeba płacić. Ponieważ mówimy tutaj o procesorach do sprzętu przenośnego, od nowej generacji oczekiwałbym przede wszystkim jak najmniejszego zużycia energii i tym samym grzania się. A czytam w recenzjach o temperaturach dochodzących do 90 stopni, czy nawet je przekraczających. I gdzie tu nowe technologie?
Już poprzednia seria (i7-720QM) nie jest przeze mnie wykorzystywana nawet w 10%, po co mi nowsza, której nie będę wykorzystywał nawet w 5, jeśli ma się ona jeszcze bardziej grzać.
Dlatego średnia wydajność (rzecz względna) to nawet nie wada, bardziej robi się to zaletą, jeśli idzie za tym większa kultura pracy i mniejsze zużycie energii. I tak do wszystkiego wszystkim wystarczy.
Cytat:
Najchętniej to szukałbym takiego rozwiązania aby kupić i3
i mieć możliwość wymiany proca na i7 - ja podobnie w poprzednim lapku zaoszczędziłem tysiaka...
|
i3 zaczyna się wydawać całkiem sensownym rozwiązaniem, zwłaszcza, że procesory tej nowej serii są wydajne i pewnie i3 (nawet nie wiem, czy jest) byłoby odpowiednikiem i5 z poprzedniej (który plasował się w całkiem sensownym środku).
Ale i3 na i7 nie wymienisz. Na 100% tego nie wiem, ale w przypadku i5 i i7 to jest podobno inna konstrukcja płyty głównej i nie ma tu kompatybilności.
Cytat:
Generalnie tak:
17" to zbyt duży komputer,
15.4" jakiś czas temu myślałem, że ok ale torba dodatkowo z lapem i zasilaczem łapę rwie...
|
Z 13-14 calowym też będzie. A dodatkowo będziesz klął na mały ekran robiąc cokolwiek wymagającego większej przestrzeni roboczej. Laptopy 15'4-15'6 cali zdobyły taką popularność, bo jest to chyba jedyny sensowny kompromis pomiędzy wygodą, a moblilnością. 13-14 tym nie są. 17'' z kolei, choć wygodne, wiążą się już z zauważalnie wyższą wagą i wielkością. Jak zawsze coś za coś.
Cytat:
Jeśli o mnie chodzi, obserwuję teraz rynek 13-14 calowy,
ten soniak mi się podoba, ale póki co tyko tyle - obecnie za dużo chcą za niego.
|
Sony są ładne, ale nie wyróżniają się na tyle, żeby uzasadniać cenę. Gdyby kosztował on jakieś 2-3 tys. byłaby to sensowa propozycja. Płacenie więcej przypomina mi kupno Maca (bez urazy

).
Jeszcze było gdzieś o dwóch kartach graficznych. DELL to też ma i to przełączanie pozwala oszczędzać energię i przedłużać pracę. Ale to też już żadna nowość, bo o ile się nie mylę każdy notebook z procesorami z tych nowej serii to ma.