Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Dzięki za wrażenia i opis
Marzenie..  Na moim odciski są straszne i tak jak w dzień jeszcze przy świetle zewnętrznym tego zbytnio nie widać, tak wieczorem już bardzo. Ale trudno oczekiwać czegoś innego przy błyszczącej obudowie.. W tych nowych jednak wydaje mi się, że obudowa jest matowa. Spodziewałem się, że nie będzie tam z tym problemu.
|
Obudowa jest jak najbardziej matowa (nie wiem jak sie nazywa fachowo taki proces obróbki powierzchni - szczotkowanie?)..
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A gdzie masz te ustawienia? Bo ja u siebie mam tylko te ustawienia w Panelu Sterowania odnośnie i są to 100, 125 i 150%. Nie wiem, czy da się ustawić własną wartość. Poza tym to też nie do końca przenosi się na strony internetowe (chyba, że w Internet Explorerze, ale też nie zawsze). Rozumiem, że to o tym ustawieniu mówisz?
|
No masz racje co do systemu, mialem napisac 125%, ale cos mi utkwilo w pamieci 130 (Opera?). A kwestia powiekszenia przenosi sie jak najbardziej na strony internetowe - z tym, że tutaj też miałem na myśli ustawienia powiększenia w przeglądarkach.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Jasny na pewno jest i te ekrany takie są. Natomiast nie spodziewałem się, że może być za jasno. Fakt, że nawet najniższe ustawienie zupełnie wystarcza do komfortowej pracy (no może nie w pełnym świetle zewnętrznym), ale nie sądziłem, że może to być za dużo. Tu akurat nie miałem problemu mimo, że przeniosłem się z dość ciemnego notebooka.
|
Nie uważam tego za wade, ale czasami jak siedzisz np w lozku w sypialni, to na najnizszym ustawieniu podswietlenia jest dla niektórych osób za jasno (stwierdzenie zony, ktora nie moze spac - bo jest za jasno w sypialni hehe). Podobno pod Linuxem da sie bardziej sciemnic ekran.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Tu też raczej nie słyszałem do tej pory negatywnych opinii. Może to kwestia tylko przyzwyczajenia do wyspowej klawiatury, bo poza tym raczej kultura pracy pod tym względem jest bardzo chwalona.
|
No to zalezy do czego porownujesz. Klawiatury w laptopach Sony pracuja ciszej, klik ma bardziej wyrazną "faze zaskakiwania" (ciężko mi to sprecyzować). Nie ukrywam, że piszę to na zasadzie czepiania sie szczegolikow.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No tak, tego się trochę bałem i jak widać obawy nie były nieuzasadnione. Niestety taka jest charakterystyka pracy w tych laptopach i tego na razie się nie zmieni. Na razie, bo najnowsza wersja speedfan podobno jest już w stanie kontrolować wiatraki w tym laptopie, którego ja mam (może więc i w tych nowszych, a jeśli nie, to pewnie jeszcze nie). Na razie jest tylko niestabilna beta, ale i tak byłaby to pierwsze możliwość wpłynięcia jakoś na pracę wiatraka. Mam nadzieję, że się uda.
|
No to jest dziwna sprawa. Zauwazylem, że wiatrak wlacza sie na pare sekund jak sie przelaczasz pomiedzy aplikacjami.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Co innego możesz zrobić. Po pierwsze wymienić pastę przewodzącą. Niestety DELL daja fatalną i wymiana potrafi obniżyć temperaturę nawet o kilka stopni. Możesz też spróbować przejść na plan zasilania oszczędny (u siebie nie zauważyłem różnicy, ale niektórzy to polecają) oraz upewnić się, że w czasie spoczynku nie jest używana zewnętrzna karta graficzna. To potrafi mocno podbić temperaturę. Poza tym polecam to forum, do którego link dawałem wcześniej. Pewnie jest więcej rad na ten temat.
|
Mam wylaczoną Nvidie i efekt sie pojawia co pewien okres czasu. Jest to o tyle irytujace, ze czlowiek sie przyzwyczaja do pewnego stalego halasu. I jezeli by szumial troche, ale stale, to nie byloby narzekan. A tutaj efekt jest taki, że jak sie wiatrak wylaczy to masz bloga cisze i w momencie zalaczenia wentylatora ta bloga cisza znika, a roznica w decybelach (pomiedzy cisza a praca wentyla) jest na tyle duza, że robi sie to bardzo zauwazalne. Nie rozumiem, dlaczego wiatrak wlacza sie od razu na 2 bieg. Powinien wlaczyc sie na 1 bieg i sobie pochodzic chwile i jezeli np po 1 minucie nie nadazylby schlodzic wnetrza to wtedy przelaczylby sie na 2. A tutaj jest czesto tak, ze zaczyna wyc i po chwili zwalnia na 1 bieg.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Wszyscy o tym piszą  Chciałbym je usłyszeć na żywo.
|
No tylko sie nie spodziewaj basu jak z kina domowego...
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ja byłem, bo zacząłem używać, jak jeszcze kultura pracy była doskonała. Nawet nie wiedziałem, że potem tak się pogorszyło. I tak wygląda na to, że teraz w końcu zaczynają zwracać uwagę również na ten element. Chociaż jeszcze trochę brakuje.
|
Poczytalem troche po amerykanskich forach i generalnie uzytkownicy mocno narzekaja na prace wentylatora. A support nabral wody w usta i twierdzi, ze wszsytko jest w porzadku. Pozostaje nadzieja, ze autor speedfana da rade i pozwoli kontrolowac prace wentylatora.