Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Poduszkę - na tyłek ![:-]](images/smilies/].gif) Jodyna. To tanie, ale bardzo się może przydać.
|
Cytat:
Napisany przez nimal
moje poczatki byly bolesne
ale to dlatego ze nie jezdzilem wczesniej na lyzwach
|
Hehe, no tak tego się obawiam
Cytat:
Napisany przez Reetou
- IMO najważniejsze w rolkach jest to, żeby but dobrze leżał, był sporo ponad kostkę (dlatego odradzam sprzęt do szybkiej jazdy) z pewnymi zapięciami. Dlatego na pewno nie zakup przez internet, chyba, że będzie w pobliżu i będzie można przymierzyć.
|
Też sądzę, że kostka musi być sztywna na boki
wtedy i but powinien się trzymać prosto i unika się ryzyka jej zwichnięcia.
Zakup przez Internet w zasadzie odpada, chyba, że dorwę identyczny model, który np. mierzyłem w sklepie.
Cytat:
Napisany przez Reetou
- nie cierpię jak rolki są głośne; syn śmiga i go nie słychać, a u mnie ten dziwny materiał, ni to guma, ni plastik, wyraźnie szumi po podłożu. Chociaż może to łożyska? Nie wiem, ale warto zwrócić uwagę.
|
Właśnie też nieraz słyszę jak ludzie na różnych sprzętach śmigają,
jedne słychać, a innych prawie wcale.
Cytat:
Napisany przez Reetou
Polecam rozrywkę - przynajmniej człowiek się porusza trochę; syn opanował podstawy i już się nie wywala podczas 3 jazd po 30-40 minut. Ludzie na podwórku co prawda patrzą się na mnie z jakimś tajemniczym uśmiechem typu "zwariował dziadek", ale się nie przejmuję 
|
Fajnie fajnie, gratulować, że masz ochotę
Wklepałem frazę w google i pokazał się całkiem dobry kurs:
http://mamzdrowie.pl/nauka-jazdy-na-rolkach/
Jak wiadomo, to nie zastępuje praktyki,
choć dobrze być trochę świadom techniki, i nie odkrywać jej na nowo po błędach.
---
O wymianie łożysk w zasadzie pierwszy raz słyszę, one nie są zintegrowane w kółkach ?
Przy zakupie widzę, trzeba brać jeszcze na uwagę kwestię dostępności części...
Jeszcze sprawa do tych co już dłużej śmigają na tego typu sprzęcie,
jakiś przykład dobrego sprzętu, chodzi o linki/fotki bo sprzedawcy jak to sprzedawcy przede wszystkim chcą sprzedać