@M@X szczególnie gdy trzeba napęd wymienić
![:-]](images/smilies/].gif)
Na applefobi niedawno koleś opisał, że aby wymienić napęd DVD w Mac Mini musiał 1,5k wydać, bo inaczej system potrzebował restartu by wykrywać płytę która była włożona wcześniej. Tak napędy są obecnie w odwrocie, ale szanujmy się.
Cytat:
Napisany przez makjuzer, 89-76-45-101.dynamic.chello.pl; 2011/05/24 21:40:49
(...)Mak Mini i napęd. się zepsuł się przez błąd konstrukcyjny inżynierów Apple; napęd w stanie odpoczynku ma laser nie w środku, ale przy zewnętrznej krawędzi. tak, tej krawędzi, przy której jest szczelina wlotowa. można czyścić regularnie z kurzu, ale się za***ie i tak po czasie. czyli wymiana. sam napęd do Maka Mini, oryginalny Apple, kosztuje - niebagatela - 1,5kzł. NAPĘD! musi być w kosmicznej technologii, szczególnie, że zamiennika szukałem pół roku. znalazłem najlepszy, jaki istnieje, Pioneera.
teraz za to, jak Mak usypia napęd, nie zawsze jest w stanie go wybudzić i zakręcić płytą. odchodzisz od oglądania filmu na DVD na taras na fajkę, wracasz i ścinka; nie ruszy. trzeba wywołać terminal i ręcznie mu płytę zamontować. jak Miniak idzie spać, po wybudzeniu się, jeśli była płyta w napędzie, nie zobaczy jej do restartu. można robić cuda, ale nie ma opcji. ugiąłem się i kupiłem. jest ok.
|
Źródła nie jestem w stanie zweryfikować, gdyż jest płatne, heh.