Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Jeżeli można wgrać firmware do napędu LG i zrobi się z niego superdrive to jest to przegięcie cenowe ![:-]](images/smilies/].gif) Tyle i tylko tyle. Wniosek jest taki, że część jest standardowa, inaczej posmarowana i z inna nalepką.
|
1. Superdrive to nic innego jak napęd od PC z firmware od Apple.
2. ATY Radeon 5770 to nic innego jak ATI Radeon z PC z EFI Apple zamiast biosu, GeForce itp ... to samo
3. Dyski twarde Hitachi, Seagate, WD z jabłuszkiem nadrukowanym na naklejce nie różnią się niczym od odpowiedników PC - z tą różnicą że płacimy za nie 2 x więcej bo mają NADRUKOWANE jabłuszko
4. Pamięci RAM sprzedawane w iSpotach - zwykłe pamięci DDR2/3 od PC, do tego najtańsze, najczęściej no-name. Ostatnio zapytałem się ile kosztuje 2x4 GB DDR3 1333MHZ do mojego Macbooka Pro w iSpocie. Cena była fajna inaczej - 480 zł za pamięć no-name, którą sprzedawca zachwalał jako markową, że niby na kościach Microna.. he he.. Identyczną znalazłem DWA razy taniej, nową, z gwarancją w zwykłych sklepach PC. Do tego nikt jej nie kupował, bo to szajs był. Ale w iSpot to jest i był EXCLUSIVE RAM REPLACEMENT, który miał bez problemów współpracować z każdym sprzętem Apple. Robiłem za królika doświadczalnego. Po włożeniu tych pamięci do mojego macbooka na miejscu (nie kupiłem, sprawdzić chciałem kompatybilność...) komputer pierwszy raz od ponad roku zawiesił mi się, po paru próbach uruchomienia system się wysypał.. Włożenie swoich kości 2x2 nie naprawiło problemu...
Jestem użytkownikiem Apple, ale takiego idioty z siebie nie robię, by wchodzić w takie bagno, kupując w iSpotach. Powiem więcej... założyciel iSource, musi się smiać do bólu brzucha za każdym razem, jak widzi ile osób kupuje części do sprzętów Apple, na których on ma przebicie spokojnie ponad 100 %. No niech ktoś mnie zaneguje, napisze, że prawdy nie mówię. Ale zanim to zrobi, niech ściągnie oficjalny cennik iSpotów czy iSource, dowie się dokładnie co to za sprzęt tam sprzedają, a później poszuka tego samego sprzętu w normalnym sklepie PC. Średnio w iSpocie jest drożej o około 50%. M@X, dobrze byś się czuł, wychodząc z iSklepu np z kościami ram, za które dasz dajmy się 500 zł, jeżeli TO SAMO możesz mieć za 200 zł*w innym sklepie? Cały czas mówię o częściach zamiennych, a nie o całych komputerach...
A właśnie..... sprzedam swój superdrive z macbooka za 1000 zł!!!! kto chce!!! (prawie nowy, taniej o 500 zł niż w oficjalnej dystrybucji!) bo ja chce kręcić taki biznes jak iSource SA