Cytat:
Cesarz napisa***322;(a)
jedna płyta 9.90zł sony cdr audio 74 min lub tdk cdr-xg audio 74min reflex "x" bodajże 7.80 zł i spróbuj na takich nagrać audio na komputerze to zobaczysz jaka kicha
|
Próbowałem, na TDK głównie. Odtwarzają je bez problemów stacjonarne m.in. Onkyo, Technics, a takze takie cuda jak Marantz i Rotel. Wiem, że mój kolega odtwarzał moją płytkę na Musical Fidelity - także bez problemów.
Aha, dwa miesiące temu wsadziłem TDK Audio nagrane przez moje LG do przenośnego cd-radiomagnetofonu firmy Watson

To takie coś z bazaru za pewnie 150 zeta. Bez problemów.
Cytat:
|
płyty odtwarzam w sprzęcie sonego składanego amplituner ,nagrywarka,cd/dvd więc wieża nie ma nic do tego ponieważ jest dosyć nowa a tak apropo to jak nagrywam na wieży te płytki cdr audio to jakość jest lepsza niż na cd data na kompie
|
No to masz coś skopanego albo z TDKCyclone, które niezbyt się nadaje do audio z uwagi na prędkość min, albo z tą wieżą Sony.
Możliwe też jest, że Sony jako firma aktywnie walcząca z piractwem celowo zamąciła możliwość odczytu cdr z nagrywarek. Zauważ, że na płytach cdr spokojnie można na 100 sposobów umieścić informację o tym, gdzie i jak dana płyta została nagrana. Albo Sony po prostu sobie nie radzi z odczytem - takie rzeczy to chleb powszedni.
Cytat:
moim zdaniem to płyty cdraudio były pierwsze najbardziej dostępne na rynku ponieważ kiedyś większa część miała nagrywarki do wież stacjonarne a do tych to tylko cd-audio
|
Kiedy tak było, w którym roku, skąd te dane?! To teraz wzrasta liczba nagrywarek stacjonarnych. Kilka lat temu, gy nagra do kompa kosztowała ponad 1000 zeta - mało osób w Polandowie ją miało, ale stacjonarnych nagrywarek to w ofercie większości producentów nie było.
Cytat:
no a teraz przeważają nagrywarki komputerowe które swoją tanizną w poruwnaniu z stacjonarnymi wybiły taki skutek na cenach nośników nagrywarka komputerowa tania to i płyty cd-data tanie
|
Zgadzam się. To podstawowe prawa ekonomii wolnego rynku.
Cytat:
cdr-audio już prawie znika z rynku
|
Co to za dane? Skąd?
Cytat:
śmiesznie by to wygłądało gdyby cd-data kosztowały ok.10zł wtedy 30 płyt byłoby w cenie nagrywarki i tu chyba odpowiedziałem na pytanie dłaczego cdr-audio są tak drogie"PONIEWAŻ NAGRYWARKI DO NICH SĄ O WIELE DROSZE NIŻ NAGRYWARKI DO KOMPA
|
Istnieją cd-data dla maniaków o cenie powyzej 10 zeta (takie z hologramem np). A CD Audio są dla melomanów

, więc i cena wyższa.
Nie da się arbitralnie ocenić czy trochę wyższa jakośc usprawiedliwia wyższą cenę.
A wiesz co śmiesznie wygląda? Że nabijają Ciebie w butelkę z cenami TDK Audio - nie płaciłem nigdy więcej niż 3,50 a najtaniej chyba 2,50 (w tym roku)