Cytat:
Majonez napisa***322;(a)
Pedros ja wlasnie zaisntalowalem lycorisa - polecil mi znajomy jakoby programy z windy bez problemu sie instalowaly itp itd niestety u mnie cos sie musialo popierniczyc bo nic mi nie dziala z windowsowych instalek - moze trzeba cos wlaczyc albo specjalnie jakis folder ustawic zeby udawal np partycje - zaznaczam ze jestem w tej kwestii lama jak cholera - to moj pierwszy linux wiec jezeli masz cos wiecej albo wiesz co mam zrobic to daj znac pomecze cie troszeczke - moze jakies gg albo icq
|
Jeśli chodzi o środowiska graficzne to też nie mam doświadczenia i wiedzy. Jeśli chodzi o gg to zainstaluj sobie ekg, znajdziesz je na stronie
http://dev.null.pl/ekg to jest klient pod konsole, zresztą bardzo fajny, jak chcesz mieć takie cudo w środowisku graficznym to projekt nazywa się np. kadu, ale i tak wymaga najpierw zainstalowanego ekg.
Jeśli instalujesz z pakietu to:
rpm -i nazwa_pakietu.rpm
A jeśli ze źródeł to:
Zaczynasz sie modlić, żebyś miał w systemie wszystkie biblioteki i kompilatory, a jak nie masz to musisz je zainstalować.
Jak Twoje modlitwy zostały wysłuchane to w katalogu do którego rozpakowałeś(tar -xvzf nazwa.tar.gz) sobie źródła wpisujesz:
./configure
make
make install
Jak wszystko poszło dobrze to:
ekg
A później to już wsio jasne i po polsku.
Możliwe, że w dystrybucji jest jakiś menadżer pakietów, który to wszystko załatwia, ale niestety nie znam dystrybucji i nie potrafię podpowiedzieć.