Cytat:
Napisany przez andy
@andrzejj9 mylisz pewne rzeczy. Uzależnienie jest wtedy kiedy ktos nie potrafi wytrzymac bez czegos.
Posiadanie w komorce dostepu do poczty, fejsa czy innych uslug nie jest uzaleznieniem. Dla mnie np. lepszym rozwiazaniem jest przejrzenie poczty kiedy jade do pracy, czy mam wolna chwile. Tak samo FB, jezeli nudze sie przez chwile to dlaczego mam nie zajrzec i nie sprawdzic czy ktosnze znajomych nie wrzucil ciekawego artykulu?
|
To nie jest takie proste..
Można by to długo analizować. Zastanów się, czy np. w tym samym czasie bez telefonu nie wziąłbyś do ręki książki, nie pouczył się itp. Teraz lepiej wejść na Facebooka.. Można by też sprawdzić, ile razy dziennie przeciętna osoba posiadająca smartfona i nie, sprawdza pocztę, wchodzi na NK/FB i ile zajmuje jej to czasu. Dodatkowo, ile tego czasu spędzane jest na rzeczy mało istotne..
To się wydaje mało, 5 minut teraz, 5 minut potem, ale sumując to to są ogromne straty czasu, w wymiarze całego społeczeństwa wymierne już straty, także finansowe (ludzie przesiadujący na tego typu portalach w pracy). Jest już zresztą sporo badań na ten temat.
Tak więc tak - uważam, że jest to uzależnienie. Można sobie tłumaczyć, że to lepsze wykorzystywanie czasu, lepsza organizacja itp. Generalnie bzdura! W pojedynczych przypadkach czy sytuacjach może. Ale generalizując - jest to uzależnienie. I to uzależnienie szybko postępujące..