Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.07.2011, 22:02   #1555
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Procesor ruszą grę, GPU liczy grafikę. Generalnie zawsze najlepiej podkręcić oba.
W niższych rozdzielczościach CPU ma większe znaczenie, w wyższych GPU (to akurat logiczne). Ale to zależy od konkretnej gry, a nawet konkretnie tego co widać na ekranie.

Twój procesor to na 4Ghz powinien pofrunąć przy dobrym wietrze, mój Q8300 poszedł z 2,5 na 3,3 bez zmiany napięcia. Gdyby nie stara płyta (2007 rok) poleciałby pewnie wyżej. Dwurdzeniowe lepiej/łatwiej się kręcą. Poprzedni E5200 latał z 2.0 na 2.9, też bez zmiany napięcia (a to średni wynik raczej).

Dopóki nie podnosisz napięcia i uważasz, aby go nie przegrzać - jest to raczej bezpieczne. W ciągu ostatnich 10 lat podkręcałem CPU, GPU , chipsety, pamięci, palmtopy i telefony - i nigdy nic nie padło. Ale reguły oczywiście nie ma.
Pobawiłem się dzisiaj, żeby sprawdzić, czy w ogóle warto się za to brać. Zmieniłem szynę z 333 na 400MHz (nie bawiłem się w żadne kroczki, tylko od razu - chłodzenie dobre, więc liczyłem, że najwyżej się nie uruchomi) czyli z 3,0 na 3,6 GHz.

I generalnie chodzi to stabilnie. Przetestowałem chwilę na maksymalnym obciążeniu obu rdzeni i było ok, chociaż temperatura trochę wyższa niż bym się spodziewał. Dość szybko doszła do 60 stopni, po kilku minutach przekraczając nawet 65. Spodziewałem się, że przy chłodzeniu, które mam, nie będzie tak wysoka. Z drugiej strony po tym początkowym nagrzaniu za chwilę - pomimo wrzucenia testu w 3DMarku radiator zrobił sie już chłodny. W trakcie testu nie wiem, ale zaraz potem temperatura wynosiła około 50.

W każdym razie w 3Dmarku 2006 wynik z około 13700 - 13900 podskoczył do 15400. To już jest pewna różnica (około 10%) i w sprawdzonym na próbę NFS Hot Pursuit jest ona nawet zauważalna (mniej przycięć - tytuł podobno wymagający w kwestii procesora).

Zastanawiam się, na ile można jeszcze bezpiecznie pójść dalej. Napięcia raczej nie chciałbym podnosić, a bez tego czytałem, że realne jest albo właśnie 3,6 albo nawet 4,0 GHz. Jest szansa, że na tyle pójdzie? I czy ewentualna dodatkowa wydajność będzie warta zachodu?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post