Miałem trochę czasu to się pobawiłem. Puściłem na 444 czyli 4,0GHz i.. działa.
Wrzuciłem na kilka minut obciążenie 100% na wszystkie rdzenie i mimo, że było stabilnie to już tutaj temperatury były chyba niebezpiecznie wysokie (zaczęły przekraczać 70 stopni). Chyba, bo wyczytałem, że max dla tego procesora to 72,4 i chociaż opinie na ten temat są podzielone (różne sposoby pomiaru) generalnie sporo osób tę opinię powtarza. Nie ma więc sensu bardziej ryzykować.
Jedno jest pewne - na pewno mam źle założony radiator albo pastę (raczej to drugie), bo przy tym chłodzeniu takich temperatur być nie powinno. Ale ponieważ ponowne przesmarowanie wymagałoby demontażu całej płyty, to na razie nie będę się z tym bawił. Zwłaszcza, że puściłem 3Dmarka i temperatury nie przekroczyły 50 stopni, później na kilka minut włączyłem NFS HP, gdzie doszły do sześćdziesięciu kilku, ale do 70 się nie zbliżyły. I fakt, że tym razem już w 99% czasu gry wszystko było płynne.
Na tyle raczej go nie zostawię, bo jednak te temperatury mnie trochę niepokoją, ale to 3,6 (spróbuję jeszcze później z czymś pośrednim) wydaje się sensowne.
Aha, wynik w 3DMarku zmienił się z około 15300-400 na lekko powyżej 15900 po tym drugim podkręceniu (z 3,6 na 4,0) więc już nie tak znacznie. Raczej to już nie jest warte tych wysokich temperatur i pewnego jednak ryzyka.