Dyskusja: Tani NAS do domu
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.07.2011, 12:54   #13
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Stało się... Kupiłem sobie NAS-a. Wybór padł na Netgear ReadyNAS DUO. Całość uzupełniają dwa dyski po 2TB każdy. Przypomnę, że moje kryteria były następujące:

1. Koszt pustego NAS ~ 700 zł,
2. Możliwość instalacji 2 dysków i ich mirrowowania,
3. Wsparcie dla dysków do 2GB,
4. Cicha praca,

1) koszt pustego urządzenia to ok. 499 zł. Razem z dwoma dyskami po 2TB każdy i wysyłką zapłaciłem 1050 zł.

2) i 3) dwa dyski po 2TB działają bez problemu. Z automatu się mirrorują. Nie ma możliwości innego trybu działania, ale to akurat mi nie przeszkadza bo priorytetem było bezpieczeństwo.

4) Urządzenie jest ciche (przez chwilę podczas odpalenia przypomina sieczkarnie, ale potem jest już niesłyszalne).

Poza tym kilka uwag:

- możliwości rozbudowy pamięci - moduł SO-DIMM DDR - do 1GB. Będę zmieniać ponieważ po odpaleniu kilku aplikacji zajętość pamięci oscyluje w granicach 200 MB (fabrycznie jest 256MB),

- sporo aplikacji do wygodnej instalacji (fabrycznie zintegrowany Squeezeserver w wersji okrojonej i wygodna możliwość instalacji pełnej wersji, wygodna instalacja pyLoad),

- interfejs do konfiguracji jest taki sobie, ale da się połapać. Wkurza trochę wolna praca, ale z drugiej strony raz to ustawiłem i nie zaglądam zbyt często.

- ciekawy pomysł z funkcją ReadyNAS Remote (klient dla iPada, Androida i na różne platformy pecetowe),

- szybkość kopiowania - jak dla mnie znośna, synchronizacja danych i tak odbywa się nocą, transfery na gigabitowym LAN-ie to ok 23 MB/s podczas wysyłania do NAS,

PS
Do synchronizacji danych między moim komputerem a NAS używam SyncToy firmy Microsoft. Zastanawiam się czy ktoś z Was zna inne praktyczne narzędzia - najlepiej darmowe (z uwzględnieniem zastosowania w firmie).
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post