Cytat:
Napisany przez sorbus
Obecne smartfony nie bardzo mogą zastępować netbooka.
|
Nigdy nie twierdziłem, że tak jest. Smartfon to tylko przedłużenie.
Cytat:
Chyba że dla kogoś WWW i maile to wszystko co trzeba, ale to ma obecnie każdy telefon bez wyjątku.
|
Przesadzasz troszeczkę. Wszystko zależy od autorów aplikacji.
Cytat:
Ta era odeszła wraz z WM6. Tam można było sobie skompilować windowsowy program (z pewnymi ograczniczeniami) i działał na telefonie.
Bez żadnych marketów i innych badziewi dla umysłowych inwalidów (ale za to markety mają DRM, płatność kartą kredytową, podpisane certyfikatem, klucze publiczne, prywatne, przypisanie aplikacji do telefonu itp).
|
Android nie ma ograniczenia. Po wyłączeniu odpowiedniej opcji w telefonie aplikacje możesz wgrywać skąd, i jak chcesz.
Cytat:
Na windows mobile powstawały nawet profesjonalne programy do diagnostyki samochodów poprzez Bluetooth lub USB.
Na nokię z resztą też jakies są:
http://allegro.pl/elm-327-bt-diagnos...695456827.html
Ktoś widział takie coś na srajfony? Są za to aplikacje pierdzące i udające gre na gitarze.
|
Nie widzę problemu żeby takie oprogramowanie powstało np. na Androida.
Cytat:
Jeżeli chodzi o synchronizację telefonu z komputerem to jest bezużyteczna. SMSów na komputerze nie czytam. Maile synchronizuje IMAP. Piosenki i zdjęcia moge zgrać na kartę lub przez Bluetooth/WiFi. Prosto na dysk komputera, serwer FTP itd.
|
Zależy. W niektórych sytuacjach jest bezużyteczna ale w niektórych nie. Wszystko zależy od konkretnego przypadku.
Cytat:
iP robił chyba chiński Foxconn i jego podzespoły kosztują grosze. Choć nie oszukujmy się HTC pewnie też nie lepiej Teraz wszystko robią Chiny.
|
Powiedz kto teraz nie składa sprzętu w chinach? Jednak pamiętaj, że liczy się też z czego dany model jest wykonany.
Np. SGS II, super cienki, stylowy. Niestety okupione to jest bardzo cienką tylną klapką, która może się szybko zużyć(mimo, ze wygląda na bardzo dobrej jakości).
Cytat:
PS. Android też ze wsparciem kuleje. Pare/naście miechów i wychodzi nowy Android którego nie da sie zainstalować do starego telefonu.
|
Co ty gadasz? Firmy nie aktualizują andka na swoich urządzeniach dlatego bo zależy im na sprzedaży nowych..
Widziałem Androida z HTC Sens 3.0 na DesireHD - chodził tak samo wydajnie
Cytat:
Do HTC Hero wersja 2.2 jest.... ale czemu nieoficjalna? Przecież te sprzęty mają ledwo dwa lata a kosztowały sporo, gdzie wsparcie HTC
|
j/w
Mnie osobiście taka polityka drażni...
Cytat:
Napisany przez pali
I mamy takie nieco skundlone palmtopy 
|
Skundlone? Dla mnie obecne smartfony to rozwinięcie tego wszystkiego. Fakt WP7, czy iOS to proste bardzo ograniczone systemy skierowane dla mas jednak co stoi na przeszkodzie aby napisać aplikację na Androida?
Jak już wspomniałem wszystko zależy od autorów aplikacji. Platforma ma potencjał.
Cytat:
Moim zdaniem raczej rozbudowane telefony, palmtopy nie były obsługiwane tłustym paluchem.
Stało się tak dlatego, że bardzo małe jest zapotrzebowanie na zaawansowany sprzęt.
|
Rysiki były stosowane ze względu na braki w technologii. Obecne Smartfony są o wiele bardziej zaawansowane. To, że obsługujesz je palcem zawdzięczamy ewolucji elektroniki użytkowej. Niedługo powstaną pewnie ekrany holograficzne ;-)
btw.
Cytat:
Android może się wybije, bo jest open-source i można na nim napisać wiele, może trzeba poczekać. Ograniczenia sprzętowe mogą być barierą (np brak hosta USB).
|
Tu się mylisz. Nie wiem jak w andku ale w Nkii N8? jest funkcja hosta USB.
Cytat:
Palmtopy pozostały w biznesie.
|
Palmtopy ewoluowały. Co prawda jeszcze będziemy je często spotykali ale powoli producenci aplikacji migrują na inne platformy. (np. MOBIZ

).
Cytat:
Napisany przez pali
Niedawno nawet rozglądałem się za palmtopem. Nie ma nic na rynku. Szukając palmtopa trafiam na różnej klasy urządzenia mające służyć za nawigację.
|
Co ma palmtop czego nie ma Smartfon z np. Androidem?