A widziałeś gdzieś komputery od Microsoftu? Apple zarabia głównie na hardware, jeżeli odda swój system to będzie to dla niego strzał w kolano.
Większa baza sprzętu, często niesprawdzonego = koniec z idealną kompatybilnością i stabilnością. Wizerunek stabilnego OS X zepsuty, bo komuś się zawiesza i przyhacza na starym trupie z Allegro.
Potem narzekania "skoro sprzedajecie system, to czemu jest wybrakowany, mam w komputerze kartę graficzną SIS i mi nie działa, a przecież zapłaciłem za ten system!". Takiego sprzętu Apple nie używa, więc ma go głeboko gdzieś i mieć będzie.
Klienci drogiego hardwaru, oczekujący produktu premium, poczuliby sie nabici w butelkę, bo pan Józio na najtańszym laptopie z biedronki ma te same cudeńka za ćwierć ceny. Prestiż marki zniszczony.
I na koniec - jak myślisz, dlaczego Mac OS X kosztuje tak mało?
Bo to jest tylko dodatek do hardware. Każdy Mac musi mieć OSX, jest to po prostu wliczone w cenę. Równie dobrze Apple mogłoby go rozdawać za darmo, tak jak Workbench był dodany do każdej Amigi.
I wtedy byś też uważał, że skoro Apple go rozdaje za darmo do swoich komputerów, to każdy ma prawo sobie go zainstalować na byle czym? A niby jakim prawem, skoro to system do ich komputerów? Czy Windows OEM dla Della jest legalny na innym komputerze? Nie. A przecież się odpali i jest oryginalny...
Oczywiście możesz robić co Ci się podoba.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.08.2011 o godz. 20:09
|