|
@ - Deckard -
Nie chciałem sprężynowego ze względu na punktowy nacisk na ciało. Co prawda w ostatnich latach jakościowo nie ma już porównania z tym, co było kiedyś, niemniej różnica pomiędzy sprężyną, a jej brakiem jest. Nie twierdzę, że jest to jeszcze szkodliwe, bo faktycznie mam informacje sprzed kilku lat, ale też fakt, że najwięcej jest materacy sprężynowych, czy też, że producenci mówią, że są one zdrowe, kompletnie mnie nie przekonuje. Tak jest w wielu przypadkach i poza dobrym marketingiem, o niczym innym to nie świadczy.
Ale nie zniechęcam, po prostu poczytałbym trochę o tym.
@ Wawelski
Twardość materaca to akurat nie jest mit. Kręgosłup na twardym się prostuje i wierz mi - czuć to jeśli zaczyna się na takim spać po latach spania na czymś innym. Wygoda też jest istotna, ale dla mnie zdrowie jest ważniejsze. Zwłaszcza jeśli chodzi o kręgosłup, który niestety przy pracy biurowej jest cały czas nienaturalnie nadwyrężany.
Tu pewnie też są różne szkoły, ale czegoś się trzeba trzymać. Dla mnie wyznacznikiem jest między innymi Tombak, choć to nie tylko jego opinia.
Co do wentylacji nie wiem, ale też nie wydaje mi się to istotne. Sam materac jest wentylowany w odpowiednim stopniu, a jeśli chodzi o kontak z ciałem, to pomiędzy i tak jest minimum prześcieradło (a dobrze jeśli jeszcze pokrowiec), więc nie wydaje się to mieć większego znaczenia.
Co innego obracania i trwałość. Nie wiem, jak w przypadku najnowszych sprężyn, ale zakładam, że są to materace trwałe. W przypadku nie tyle pianki, co płyt kokosowych, czy z trwany morskiej ulegają jednak one z czasem odkszałceniu. Dlatego obrót na drógą stronę co pół roku, a dookoła przynajmniej raz na miesiąc (a lepiej raz na dwa tygodnie) to nie tylko hasło, ale naprawdę warto się tego trzymać.
Co do gięcia. Jak sprężyny nie są do tego przystosowane, to nie wygdziesz. Jak są to ok. Z warstą kokosa czy trawy nie zegniesz, bo złamiesz. Zresztą wcale nie jest to łatwo zrobić, bo to kilka centymetrów grubości zbitego materiału, twardego faktycznie jak deska i pewnie podobnie wytrzymałego (cały materac to 15-20 cm).