Dyskusja: Jaki materac?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.08.2011, 15:32   #6
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Twardość materaca to akurat nie jest mit. Kręgosłup na twardym się prostuje i wierz mi - czuć to jeśli zaczyna się na takim spać po latach spania na czymś innym.
Wierz mi, mit. Zresztą ładnie to obrazują materiały marketingowe producentów materacy.

klik

A właśnie, na tym ostatnim obrazku też to widać - zależy jeszcze na czym jest położony materac. Nie powinien leżeć też na czymś zbyt twardym (czyli stelaż też musi być elastyczny), żeby materac mógł pracować również od dołu.

Materac ma się uginać odpowiednio - nie może być ani za miękki, ani za twardy. Co do zasady dla cięższych osób powinien być twardszy, niż dla lekkich. Dla śpiących na plecach twardszy, niż dla śpiących na boku. Jak kręgosłup nie ułoży się w naturalnej pozycji (czy to ze względu na zbyt twardy, czy zbyt miękki materac) to nie ma co mówić o zdrowiu.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Co do wentylacji nie wiem, ale też nie wydaje mi się to istotne. Sam materac jest wentylowany w odpowiednim stopniu, a jeśli chodzi o kontak z ciałem, to pomiędzy i tak jest minimum prześcieradło (a dobrze jeśli jeszcze pokrowiec), więc nie wydaje się to mieć większego znaczenia.
Skóra oddycha. I brak wentylacji od dołu pogarsza komfort. Prześcieradło niewiele zmieni, jak śpisz na czymś szczelnym. To nie tylko komfort, ale też higiena i rozwój drobnoustrojów.
Mam poduszkę z pianki termoplastycznej. I chociaż jest stosunkowo (w porównaniu do materaca) cienka, to nie specjalnie za nią przepadam - czuję się, jakbym sobie folią część twarzy owinął.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 14.08.2011 o godz. 15:34
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post