Dyskusja: Jaki materac?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.08.2011, 15:46   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Wierz mi, mit. Zresztą ładnie to obrazują materiały marketingowe producentów materacy.
(..)
A nie.. to zupełnie inna sprawa. Zapomniałem o jednym drobnym szczególe - ja nie śpię na boku (inna sprawa, że generalnie się raczej nie powinno - najbardziej naturalnie jest ułożenie na wznak).

Przy ułożeniu bocznym faktycznie twardy materac nie będzie dobry, a wręcz może być szkodliwy (na dłuższą metę). Jeśli ktoś preferuje taki sposób spania to.. najlepiej byłoby się odzwyczaić, ale jeśli już to wtedy faktycznie trzeba dobrać materac o odpowiedniej twardości (a właściwie miękkości).

Cytat:
A właśnie, na tym ostatnim obrazku też to widać - zależy jeszcze na czym jest położony materac. Nie powinien leżeć też na czymś zbyt twardym (czyli stelaż też musi być elastyczny), żeby materac mógł pracować również od dołu.
Tak, to też jest ważne i mój niestety trochę się wykrzywił ze względu na wyrobiony stelaż od spodu (dlatego już na nim nie śpię i nie wiem, czy jeszcze będę). Generalnie musi być jakiś stelaż, znane mi materace nie nadają się do kładzenia na płaskiej, twardej powierzchni.

Cytat:
Materac ma się uginać odpowiednio - nie może być ani za miękki, ani za twardy. Co do zasady dla cięższych osób powinien być twardszy, niż dla lekkich. Dla śpiących na plecach twardszy, niż dla śpiących na boku. Jak kręgosłup nie ułoży się w naturalnej pozycji (czy to ze względu na zbyt twardy, czy zbyt miękki materac) to nie ma co mówić o zdrowiu.
Tu oczywiście zgoda.

Cytat:
Skóra oddycha. I brak wentylacji od dołu pogarsza komfort. Prześcieradło niewiele zmieni, jak śpisz na czymś szczelnym. To nie tylko komfort, ale też higiena i rozwój drobnoustrojów.
Mam poduszkę z pianki termoplastycznej. I chociaż jest stosunkowo (w porównaniu do materaca) cienka, to nie specjalnie za nią przepadam - czuję się, jakbym sobie folią część twarzy owinął.
Poduszka to zupełnie coś innego - dotyka bezpośrednio skóry. Nie ma pidżamy, prześcieradła, osłony, ewentualnie czegoś innego. Natomiast w przypadku materaca wydaje mi się, że każdy obecny materac, bez względu na sposób wykonania (sprężyny, pianka) jest odpowiednio wentylowany. W ten temat jednak faktycznie się nie wgryzalem. Po prostu nigdy nie miałem z tym problemów (może poza tym jak próbowałem spać na stronie zimowej - w tym przypadku rozgrzewającej, w środku lata. To jednak było chwilowe przeoczenie ).

@ - Deckard -

W Jysku mają dość dobry wybór, ale pamiętaj, że to nie jedyne sklepy z materacami. Jak masz gdzieś w okolicy sklepy meblowe (te większe) to zwykle albo mają własne działy z materacami, albo w środku jest osobny sklep/stoisko, gdzie można je obejrzeć. Dobre są też duże sklepy tematyczne, jak np. Domar we Wrocławiu, gdzie generalnie można dostać wszystko dla domu i jest też trochę sklepów z łóżkami i materacami. Tam można mniej więcej określić, czego się szuka.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post