Cytat:
Napisany przez arnakus
ale szukam kogoś, kto miał z tym do czynienia. Planuję zakup dysków OCZ Vertex - maja dadatkową pamięć cache oszczędzającą układy NAND MLC
|
Każde SSD mają pamięć cache, różna jest tylko pojemność. Tak czy owak Vertexy to bardzo udane dyski, w ogóle konstrukcje OCZ są chwalone, również przeze mnie

Sobrus ma rację - to pojedynczy kanał SATA osiąga wydajność ~300 MB/s, w macierzy RAID wydajność jest sumą kilku (co najmniej dwóch) portów. Tutaj przykład z testu który wykonałem przed kilku laty na dwóch SSD w RAID 0. Były to czasy, kiedy te urządzenia jeszcze raczkowały, co bardzo wyraźnie pokazuje prędkość zapisu, ale widać, że wydajność w żaden sposób nie jest ograniczana przepustowością pojedynczego portu:

Dodam tylko, że na nowych SSD wygląda to jeszcze lepiej
Cytat:
Napisany przez Szczota
Tylko czy warto bo SSD narazie raczkuje i ma wiecej wad niz zalet. Predkosc zapisu malych plikos na SSD jest zalosnie niska... nie zdziw sie jak na jednym dysku instalacja windowsa bedzie trwac 3-6h
Kazdy kanal ma do dyspozycji 384MB wiec przy RAID 0 bedziesz mial 768MB/s
|
Tak było kiedyś. Specjalnie jako przykład podałem dyski z 2008 roku, a nie jakieś nowsze - widać wyraźnie, że nawet w RAID przy zapisie wydajność była dość mizerna. Był to czas, kiedy SSD nadawały się do odczytu, z zapisem było gorzej.
Obecnie dysproporcja pomiędzy odczytem a zapisem wynosi zwykle zaledwie kilka, góra kilkanaście procent. Za przykład niech posłuży test, który zrobiłem z nowym notebookiem Samsung RC510. Każdy notebook z preinstalowanym systemem przy pierwszym uruchomieniu przechodzi automatyczną wstępną konfigurację. Dla potrzeb testu sklonowałem "surowy" nieskonfigurowany system na SSD Intel 510, a potem wykonałem "pierwsze uruchomienie" najpierw na oryginalnym HDD a później na SSD. W pierwszym wypadku czas konfiguracji wyniósł 17 minut 48 sekund, w drugim - 11m 03s. Dodam, że ten laptop ma interfejs SATA 3.0 Gbps, a Intel 510 dysponuje SATA 6.0 Gbps, można więc przypuszczać, że po podłączeniu do nowszego laptopa różnica właśnie przy instalacji Windowsa byłaby jeszcze większa na korzyść SSD.