Kilka dni temu dostałem od BOKu T-Mobile taką oto odpowiedź:
Cytat:
W odpowiedzi na pismo informuję, iż Blokada Połączeń z numerów zastrzeżonych działa przy standardowej zmianie numerów komórkowych i stacjonarnych na Niewidoczny, Zastrzeżony, etc. Jest to celowe blokowanie widoczności numeru. W przypadku Firm i numerów, które mają taką opcję włączoną technicznie, np. Centrala nie informuje Operatorów, do których są wykonywane połączenia o numerze, nie jest to traktowane jako celowe zastrzeżenie numeru, ale brak danych o numerze telefonu. Niektóre stare Centrale obsługiwane przez TP S.A. nie maja opcji informowania Operatorów, do których jest kierowane połączenie z jakiego jest ono numeru wykonywane.
Tym samym w takiej sytuacji nie jesteśmy w stanie odrzucać takich połączeń.
|
Jeżeli to co piszą jest prawdą, to
wina spada na mBank. Takie samo zapytanie przesłałem do UKE, zgłoszenie zarejestrowali. Jak tylko dostanę odpowiedź postaram się ją tutaj zamieścić.
Cytat:
Napisany przez Jabba
Należałoby mieć telefon z funkcją odrzucania takich połączeń.
|
Moja Avila to ma. Dopóki nie miałem włączonej tej opcji, to używałem blokowania po stronie telefonu. Niestety nie jest to idealne rozwiązanie bo tylko "odrzuca" połączenie - osoba po drugiej stronie słyszy sygnał zajętości.