Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.09.2011, 20:53   #2378
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No i firmware 2.0 wylądowało w moim egzemplarzu.

I ... jest to co zapowiadano.

Różnice w ISO1600 i 3200 są, nawet dość spore i na plus, ale mimo wszystko zostawiłbym te czułości na sytuacje awaryjne.
Może 1600 jeszcze ujdzie w dobrym świetle, ale 3200 wygląda wciąż delikatnie mówiąc słabo (testowałem w słabym świetle).

Maks migawkaa 250 sekund... do następnego lata się raczej nie przyda ale jest.

Szybkość pracy AF... pewnie poprawili nie jestem w stanie odczuć. Jest szybki.

Balans bieli chyba faktycznie lepszy (a i tak był dużo lepszy niż w FZ8). Wydaje mi się że są cieplejsze barwy, jak u Canona.

Strzeliłem pare fotek z lampą w trybie manualnym ISO80 F2.0 1/8s, 1/40s itd - wszystkie prawidłowo naświetlone i z dobrym balansem bieli światła lampy i światła zastanego.

Największa różnica to nowy tryb stabilizacji filmów. Działa bardzo dobrze.

To programowe rozwiązanie znane z komputerów - analiza globalnego wektora ruchu i przesunięcie całej klatki filmu aby zniwelować wstrząs. Ponieważ znaczna część sensora LX5 jest nieużywana podczas filmów działa to bardzo skutecznie. Powiedziałbym nawet rewelacyjnie. Podczas dużych wstrząsów obraz się na chwile rozmywa (przez motion blur) i to wszystko.

Dotychczas robiłem to przy pomocy AviSyntha i DePanStabilize, ale tu to działa lepiej (nie trzeba uzupełniać brzegów kadru zgadywanymi danymi) i nie robi się całymi godzinami na Core2 Duo.

Nie sądziłem że jakiekolwiek urządzenie będzie to miało wbudowane - a tu nie dość że jest, to jeszcze jako dodatek do optycznego Power OIS. Brawo! Nie widziałem lepszej stabilizacji wideo - można iść z aparatem i nie będzie wstrząsów na nagraniu.

Nie wiem jaką moc obliczeniową mają te trzy procesory składające się na Venus Engine FHD ale z tego co widzę to bardzo dużą, skoro to wszystko działa równolegle z kontrastowym AF, detekcją twarzy, efektami video, i kompresją x264 w locie. Respekt.

A FZ150 jest już Venus FHD II.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.09.2011 o godz. 21:01
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post