Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.09.2011, 14:19   #25
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak jak napisałem każdy kij ma dwa końce.

Prawda jest taka, że pisanie programów jest sztuką trudną i pracochłonną.

Żeby napisać aplikację która robi coś więcej niż 2+2=4 jeden wykształcony programista musi siedzieć latami, pakiet biurowy który wszyscy wymagamy aby był za darmo to lata pracy dziesiątków jeżeli nie setek programistów. Którzy chcą, aby ich produkt ludzie kupili a nie ukradli.

Świat dziś stoi na komputerach częściowo dzięki temu, że ludzie niestety kradli na potęgę. I przyzwyczaili się że wszystko jest łatwo dostępne i za darmo, nie mając pojęcia ile ciężkiej pracy ktoś w to włożył. Uzależnili się od rzeczy na które ich nie było stać (Microsoft Office chociażby).

Linux nie jest tani. Koszt opracowania samego kernela szacuje się na dziesiątki miliardów dolarów. Absolutnie żadna firma w tej sytuacji nie zdecyduje się na opracowanie nowego systemu operacyjnego, bo taniej jest użyć linuxa (Android, webOS, routery, samochody, lodówki itd). Od lat 90-tych nie słyszałem o nowych systemach nawet ciekawostek,

Z tym że jeżeli użyjesz linuksa oczywiście musisz otworzyć cały swój kod, co Ci się nie opłaci jeżeli miałeś zamiar zarabiać na oprogramowaniu.
Także tworząc coś własnego nie masz szans, tworząc zaś coś opartego na linuksie - zostajesz bez grosza, albo musisz zarabiać na usługach lub hardware.

Muracz nigdy nie robi za friko. Mechanik też nie. Sprzedawca też nie,
Ale pakiet biurowy musi być za darmo, bo jak nie jest to jest straszne.

Nie jestem przeciwnikiem wolnego oprogramowania, chciałem jedynie zwrócić uwagę że istnieje niebezpieczeństwo gdy wolne wyprze płatne do tego stopnia, że rozwój płatnego przestanie się opłacać. Nikomu nie można zabronić rozdawania software za free - ale jednym firmom w zależności od profilu sie to opłaca (usługi&hardware), a innym nie (software).

W chwili obecnej jest równowaga. Jest miejsce i dla takich i takich produktów (można powiedzieć, że to "zasługa" słabego dopracowania wielu produktów opensource).

Ale już pojawiają się pierwsze produkty opensource na poziomie profesjonalnym. Wsparcie to nie argument - profesjonalne wsparcie mogą zapewnić zewnętrzne firmy (np dla openoffice jest to ux.pl), które nie mając wielkiego udziału w tworzeniu programu bedą na tym zarabiać (profil - usługi)

I nie wiem jak to się skończy, Chyba nie chcemy żeby firmy IT od oprogramowania równo poplajtowały i zostanie jedynie FOSS i licencja GPL oraz ich otoczka?

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.09.2011 o godz. 14:38
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post