Cytat:
bgn napisa***322;(a)
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez).
|
tak zgadzam sie, takze nauczycielom zeby nie krzyczli bo moze malo dostaja ale systematycznie, pielegniarkom, ludziom z przemyslu metalurgicznego hutnikom i chlopakom z mielca i swidnika. a jednak im rzad daje, zalatwia kontrakty.
Cytat:
|
....ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
|
tak te same pieniadze ktore w panstwach pietnastki sa dokladane i to ciagle i w duzo wiekszej ilosci a nie jak u nas - sto pare zl do ha. dokladane sa w wieksej ilosci i lepiej.
co do szkol coz - malo dzieci a nie brak pieniedzy - po prostu szkole utrzymac to zbyt duzy koszt i czasem taniej dzici wozic.
Cytat:
|
Pokutuje tu reforma rolna
|
prawda - bledy rzadu po zmianie ustroju
Cytat:
|
i takich problemow nie maja np.czesi - .....Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
|
to czy nie dotuja

- nie chce mi sie wierzyc, popytam mądrzejszych od siebie ale cos mi tu nie gra
Cytat:
|
Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ...
|
idziemy do unii europejskieja tam takiego nie ma. jedyny prawdziwy wolny rynek maja amerykanie bo zaczeli to 50 lat temu i teraz tez placza. czytalem w takiej gazetce "Farmer" (zreszta tez na "szurze") ze maja pretensje do unii ze tak dotuje swoje rolnictwo ze oni nie wyrabiaja i teraz placza. zreszta - zniszczyli tez duzo gruntow przez te ich polityke wolnego rynku. dla mnie obecnie to nie jest argument bo dewastacja grunow aby ciolek na gorze (czy polityk-ekonomista) mowil mi ze da sie taniej nie jest argumentem (powinnismy zostawic ziemie w takim stanie jak ja zastalismy).
pzdrwm Nikita_Bennet