Dyskusja: Blokady rolnicze
Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.03.2003, 01:47   #40
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bgn napisa***322;(a)
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez).
tak zgadzam sie, takze nauczycielom zeby nie krzyczli bo moze malo dostaja ale systematycznie, pielegniarkom, ludziom z przemyslu metalurgicznego hutnikom i chlopakom z mielca i swidnika. a jednak im rzad daje, zalatwia kontrakty.
Cytat:
....ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
tak te same pieniadze ktore w panstwach pietnastki sa dokladane i to ciagle i w duzo wiekszej ilosci a nie jak u nas - sto pare zl do ha. dokladane sa w wieksej ilosci i lepiej.
co do szkol coz - malo dzieci a nie brak pieniedzy - po prostu szkole utrzymac to zbyt duzy koszt i czasem taniej dzici wozic.

Cytat:
Pokutuje tu reforma rolna
prawda - bledy rzadu po zmianie ustroju

Cytat:
i takich problemow nie maja np.czesi - .....Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
to czy nie dotuja - nie chce mi sie wierzyc, popytam mądrzejszych od siebie ale cos mi tu nie gra

Cytat:
Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ...
idziemy do unii europejskieja tam takiego nie ma. jedyny prawdziwy wolny rynek maja amerykanie bo zaczeli to 50 lat temu i teraz tez placza. czytalem w takiej gazetce "Farmer" (zreszta tez na "szurze") ze maja pretensje do unii ze tak dotuje swoje rolnictwo ze oni nie wyrabiaja i teraz placza. zreszta - zniszczyli tez duzo gruntow przez te ich polityke wolnego rynku. dla mnie obecnie to nie jest argument bo dewastacja grunow aby ciolek na gorze (czy polityk-ekonomista) mowil mi ze da sie taniej nie jest argumentem (powinnismy zostawic ziemie w takim stanie jak ja zastalismy).

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post