Cytat:
bas napisa***322;(a)
Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą.
|
czyli jakies 1-2 pokolenia czyli jakies 50 latek.
Cytat:
|
Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
|
wlasnie to tez powinno byz zreformowane. znam stawki krusu i zus'u.
wiem tez ze rolnik prowadzac gosp. roln nie ma takich przywilejow jak prowadzacy przedsiebiortwo (np nie moze kupic komory na regon bo go nie ma -

))).
Cytat:
|
W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca.
|
to niech siedza ale zrezygnuja z ziemi/bycia gospodarzami - zobaczysz o ile spadnie liczba gospodarstw
Cytat:
|
Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie,
|
wygodnie

? a wiesz co to jest plodozmian - szczegolnie ten poprawny, czym szkodzi uprawa w monokulturze na dluzszym odcinku czasu? (przypomina mi sie tu gadka kryszaka jak nabijal sie, ze rolnik z ue jak zobaczyl gliste na polskim polu to skakal z radosci bo u nich to dawno wyginely)
Cytat:
|
......firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.
|
to dobrze ze komus sie oplaca, powstaje nowe pokolenie ludzi swiatlych na wsi - myslacych, nie jak za czasow pgr'ow. ja koncze studia i bardzo kcialbym robic cos na wsi, nie mowie o samym rolnictwie bo tego jest za duzo ale w otoczeniu rolnictwa. dziwne ze bedac na IV oku rolnictwa i widzac jak zacharowali sie rodzice i znajomi kce tam wrocic ale czemus kce.
pzdrwm Nikita_Bennet