Z racji moich przebój z dostawcą neta, stanąłem przed dylematem wyboru routera. Wybór ogromny więc pojawił się problem co wybrać.
Sposób dostawy internetu:
Sieć osiedlowa - lan po kablu ethernet'owym
Co musi obsłużyć:
- 1 komputer stacjonarny -> podłączony po kablu lub wifi (jeszcze nie zdecydowałem)
- 1 drukarka HP LaserJet P1102w po wifi (drukarka posiada swój serwer wydruku i obsługę wifi)
- 1 notebook po wifi
- 1 tablet Motorola XOOM 3G po wifi
- 1 Telefon HTC Sensation po wifi

- 1 Telewizor Samsung UE40C8000 z opcja dnla
- 1 konsola PS3
Zasięg:
Router będzie w jednym pokoju, tv i konsola w drugim oddzielone od siebie ścianą gipsową, oddalenie od siebie niewielkie raptem kila metrów coś koło 10-15
Na czym mi zależy:
- obsługa standardu n
- bez awaryjność
- bezpieczeństwo
- desing
Mile widziane:
- możliwość podpięcia dysku zewnętrznego
- możliwość ustawienia pobierania plików z torrenta/rapida itd. serwisów na podpięty dysk przy wyłączonym komputerze
Przeglądając oferty natrafiłem na ofertę firmy Linksys, mają ciekawy desing, szczególnie seria E. Za serię E trzeba zapłacić ponad 500 zł czy warto się w nią pchać czy może lepiej wybrać coś pokroju Linksys WRT120N
Zaznaczam iż zazwyczaj naraz będzie połączony tylko jeden komputer okazyjnie trzy, od czasu do czasu tablet, sporadycznie będzie łączył się TV, raz na jakiś czas do grona podłączonych do routera podłączy się konsola a stale (jak tylko będę w domu) podłączony będzie htc.
Wolałbym nie wydawać ponad 500 zł za router, ale jeśli odczuje się mega różnicę to jestem w stanie się na takowy model skusić. A może wybrać coś innego

Czy może nie kombinować i wybrać Linksys WRT120N