Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.09.2011, 20:46   #2582
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No to lecimy

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Ano dlatego:
-jest UNIXEM, nie Windowsem - czyli ma zalety otwartego systemu UNIXA, a nie rejestry i struktury okienek.
To żadna zaleta. "unix jest lepszy bo jest to unix" to nie argument. Dlaczego konkretnie UNIX jest lepszy od nowszego i hybrydowego kernela NT? Który nie jest nawet autorstwa microsoftu - został zaprojektowany przez inżynierów z DEC pod najnowocześniejszy wtedy procesory Alpha. Równie dobrze moge powiedzieć że Unix to szrot z lat 60-tych robiony pod komputery tranzystorowe.

Rejestr nie jest zły sam w sobie i systemy unixowe go też "kopiują" - patrz gconf. Odwołania do rejestru poprzez API są znacznie szybsze niż odwołania do tysięcy małych plików. I nie trzeba w każdym programie pisać parsera plików tekstowych wynajdując koło od nowa. Chyba każdemu programiście chce się rzygać na samą myśl napisania kolejnego parsera. W unixie parsowanie plików tekstowych urosło do rangi sztuki.

Cytat:
-jest robiony pod konkretna, zamknięta platformę systemowa, wiec miliony konfiguracji nie wchodzą w grę.
-ergo, jest zoptymalizowany pod sprzęt, a sprzęt pod system.
No i właśnie to jest wielka zaleta, a nie wada windowsa. To że OSX obsługuje mało sprzętu to WADA. W dodatku najbardziej dopracowane sterowniki od producentów do KAŻDEGO sprzętu są właśnie pod windows. Może nie być pod Linuxa, może nie być do Maca. Do windows są zawsze i są dopracowane. To na nich testuje się sprzęty. To im programisci poświęcają najwięcej uwagi.

Cytat:
-nie ma ani BIOSu, ani niby EFI, ani AHCI ani żadnego podprogramu sterującego MoBo. Tym steruje firmware płyty i system.
No i co mi z tego? BIOS mi nie przeszkadza, oglądam go raz na rok jak chce podkręcić sprzęt. OC to bardzo fajna rzecz - czy maki to mają? Czy komputer z BIOS działa gorzej? Wolniej? Nie.

Cytat:
-da się wystartować jako HDD na innym komputerze. (w Target mode)
Nie wiem co to i po co to, więc może masz rację

Cytat:
-można na żywca przekomponować system.
yyy też nie wiem o co chodzi. Jeżeli chodzi o wygląd to widziałem juz tak poprzerabiane Windows7 że w ogóle to windowsów nie przypominało.

Cytat:
-co by kto nie mówił, nie ma na niego wirusów, jeżeli są proszę mi go pokazać.
(wiem, bo sam kontroluje sytuacje, jest jak na razie jeden trojan, i backdoor)
bo jest mało popularny. Poczekaj aż troche zyska % i zaleją go wirusy. Nawet linux nie jest nietykalny - właśnie padł kernel.org i od paru tygodni jest offline - przez linuxowego rootkita phalanx. A nikt mi nie wmówi że twórcy najważniejszej linuxowej strony nie potrafili jej należycie zabezpieczyć.

Cytat:
-jest to platforma multi systemowa, można postawić każdy system, Windows, OSX, Linux, czy co tam natywnie
na prawie każdym PC można postawić OSX. Ograniczenie całkowicie sztuczne i licencyjne "nie bo nie". Żadna to więc zaleta. Równie dobrze Microsoft mógłby zablokować instalowanie Windowsów na Macu tylko po co? Maki,jak każdy PC, również są idealnie obsługiwane przez Windows.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.09.2011 o godz. 21:02
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post