No to lecimy
Cytat:
Napisany przez yahol
Ano dlatego:
-jest UNIXEM, nie Windowsem - czyli ma zalety otwartego systemu UNIXA, a nie rejestry i struktury okienek.
|
To żadna zaleta. "unix jest lepszy bo jest to unix" to nie argument. Dlaczego konkretnie UNIX jest lepszy od nowszego i hybrydowego kernela NT? Który nie jest nawet autorstwa microsoftu - został zaprojektowany przez inżynierów z DEC pod najnowocześniejszy wtedy procesory Alpha. Równie dobrze moge powiedzieć że Unix to szrot z lat 60-tych robiony pod komputery tranzystorowe.
Rejestr nie jest zły sam w sobie i systemy unixowe go też "kopiują" - patrz gconf. Odwołania do rejestru poprzez API są znacznie szybsze niż odwołania do tysięcy małych plików. I nie trzeba w każdym programie pisać parsera plików tekstowych wynajdując koło od nowa. Chyba każdemu programiście chce się rzygać na samą myśl napisania kolejnego parsera. W unixie parsowanie plików tekstowych urosło do rangi sztuki.
Cytat:
-jest robiony pod konkretna, zamknięta platformę systemowa, wiec miliony konfiguracji nie wchodzą w grę.
-ergo, jest zoptymalizowany pod sprzęt, a sprzęt pod system.
|
No i właśnie to jest wielka zaleta, a nie wada windowsa. To że OSX obsługuje mało sprzętu to WADA. W dodatku najbardziej dopracowane sterowniki od producentów do KAŻDEGO sprzętu są właśnie pod windows. Może nie być pod Linuxa, może nie być do Maca. Do windows są zawsze i są dopracowane. To na nich testuje się sprzęty. To im programisci poświęcają najwięcej uwagi.
Cytat:
-nie ma ani BIOSu, ani niby EFI, ani AHCI ani żadnego podprogramu sterującego MoBo. Tym steruje firmware płyty i system.
|
No i co mi z tego? BIOS mi nie przeszkadza, oglądam go raz na rok jak chce podkręcić sprzęt. OC to bardzo fajna rzecz - czy maki to mają? Czy komputer z BIOS działa gorzej? Wolniej? Nie.
Cytat:
-da się wystartować jako HDD na innym komputerze. (w Target mode)
|
Nie wiem co to i po co to, więc może masz rację
Cytat:
-można na żywca przekomponować system.
|
yyy też nie wiem o co chodzi. Jeżeli chodzi o wygląd to widziałem juz tak poprzerabiane Windows7 że w ogóle to windowsów nie przypominało.
Cytat:
-co by kto nie mówił, nie ma na niego wirusów, jeżeli są proszę mi go pokazać.
(wiem, bo sam kontroluje sytuacje, jest jak na razie jeden trojan, i backdoor)
|
bo jest mało popularny. Poczekaj aż troche zyska % i zaleją go wirusy. Nawet linux nie jest nietykalny - właśnie padł kernel.org i od paru tygodni jest offline - przez linuxowego rootkita phalanx. A nikt mi nie wmówi że twórcy najważniejszej linuxowej strony nie potrafili jej należycie zabezpieczyć.
Cytat:
-jest to platforma multi systemowa, można postawić każdy system, Windows, OSX, Linux, czy co tam natywnie
|
na prawie każdym PC można postawić OSX. Ograniczenie całkowicie sztuczne i licencyjne "nie bo nie". Żadna to więc zaleta. Równie dobrze Microsoft mógłby zablokować instalowanie Windowsów na Macu tylko po co? Maki,jak każdy PC, również są idealnie obsługiwane przez Windows.